Radioaktivne čestice stigle u Srbiju

0

Radioaktivne čestice iz Japana stigle su u Srbiju, ali njihova količina ne predstavlja bilo kakvu opasnost po zdravlje gradjana, rekla je u petak agenciji Beta direktorka Agencije za zaštitu od …

BEOGRAD, 25. marta 2011. (Beta) – Radioaktivne čestice iz Japana stigle su u Srbiju, ali njihova količina ne predstavlja bilo kakvu opasnost po zdravlje gradjana, rekla je u petak agenciji Beta direktorka Agencije za zaštitu od jonizujućeg zračenja Mirjana Radenković.

Prema njenim rečima, u vazduhu je detektovano prisustvo čestica joda koje danima lete kroz atmosferu, ali njihovo prisustvo ne zahteva sprovodjenje mera zaštite.

“Kontrolom u Novom Sadu zabeleženo je prisustvo joda 131 u tragovima, medjutim ta koncentracija ne bi trebalo da izaziva strah kod gradjana s obzirom na to da se radi o zanemarljivim količinama”, kazala je Radenković.

Kako je saopšteno iz Agencija za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije, ispitivanja pokazuju da je nivo radioaktivnosti u zemlji u granicama prosečnih vrednosti.

“PMF u Novom Sadu, Laboratorija za ispitivanje radioaktivnosti uzoraka i doze jonizujućeg i nejonizujućeg zračenja je obavestila Agenciju da je u uzorku aerosola od 24. marta detektovan radionuklid jod-131 u koncetraciji 0,4 milibekerela po jednom kubnom metru, koja je u nivou varijacija osnovnog nivoa zračenja”, saopšteno je iz Agencije.

Kako je navedeno, povišena radioaktivnost nije konstatovana ni u uzorcima robe koja se uvozi, a pripadnici MUP-a će na graničnim prelazima obavestiti Agenciju ukoliko se pokaže potreba za proverom kontaminacije lica koja u Srbiju dolaze iz ugroženog područja.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.