VELIKI POVRATAK AJLAJNERA: Kako ga naneti, kome odgovara i koji odabrati?

"Dior" je najavio da će top trend u šminkanju 2021. godine biti - ajlajner.

Voleli ga ili ne, njegovo veličanstvo ajlajner vraća se u punom sjaju. Izvlačenje linija aljlajnerom jedan je od top trendova u šminkanju za 2021. godinu.

Veliki povratak ajlajnera najavila je, ni manje ni više, modna kuća Dior. Krajem septembra, u Parizu, predstavili su svoju kolekciju za proleće 2021. godine. Uočljivo je da sve devojke, uz fantastične Diorove modele, nose i - olovku za oči!

Piter Filips, direktor Dior Makeup, objasnio je posle revije za "Vogue", da je njegov osnovni cilj da zadrži pažnju na licu manekenki. Stoga je koristio jasne i punije linije koje uokviruju i gornju i donju ivicu oka. Crna matirana olovka bila je jedina šminka koju su manekenke nosile.

Kako naneti ajlajner?

Za one koji nisu baš vešti u korišćenju ajlajnera, evo nekoliko jednostavnih trikova. Prvi i najvažniji je da se on nanosi prvi - pre bilo koje druge šminke. Ovo je praktično pravilo i omogućava da lako skinete olovku za oči ako je ne nanesete dobro.

Mejkap pravila:

- uvek koristite malo ogledalo, koje ćete postaviti tik ispod linije očiju

- oči moraju biti širom otvorene kada se izvlači linija

- linija se uvek izvlači blizu korena trepavica (i nikada, nikad se ne nanosi na unutrašnju stranu donjeg kapka)

- ako izvlačite mačkastu liniju, izvlačite je po zamišljenoj liniji koja spaja kraj luka obrve i spoljnu ivicu oka

- što je linija deblja i jasnija, šminka će izgledati neprirodnije

Kakav je mejkap u trendu ove godine?

Postoji nekoliko načina na koji će se ove godine nanositi ajlajner. Prvi način podrazumeva:

Smele trepavice

Ukoliko se odlučite za ovaj izgled, uzor vam je Bela Hadid. Linija se izvlači samo na gornjem kapku i srednje je debljine. Za ovakav izgled potrebna je i odlična maskara jer trepavice moraju imati impozantnu dužinu i volumen. Ukoliko ste podlegne, kod nas trenutno zastupljenom trendu svilenih trepvica, ovo je odličan mejkap trend za vas. Ključna napomena: ovaj trend podrzumeva da za vas postoji olovka samo jedne boje - crne.

Smokey ajlajner

Linija koja se izvlači na gornjem kapku produžava se ka spoljnoj ivici obrve i potom se blago razmaže, tako da dobije zasenčen izgled. Efekat je sličan efektu "smokey eyes" tehnike. Preporučljivo je da se i ovde koristi isključivo crna boja.

Ajlajner u boji

Kako je ove godine jedan od popularnijih trendova maskara u boji, tako je i ajlajner u boji trendseterska opcija. Ako se odlučite za ajlajner u boji, nanosite ga na donji kapak, tik uz liniju trepavica i kombinujte ga sa maskarom u sitoj boji. Šminkeri predlažu da izaberete svetlo plavu ili tirkiznu boju.

Da li izabrati ajlajner ili olovku za oči?

Ajlajneri se proizvode u dva oblika: tečnom kako obično i zamišljamo ajlajner ili kao olovke za oči (krejoni). Za ovu godinu opšta je preporuka da se koriste oni tečni, jer je njihova linija deblja, jasnija i oštrija.

Ipak, da li ćete koristiti kreon ili ajlnajner, najpre bi trebalo da zavisi od vaše veštine. Olovka za oči je mekša i masnija i mnogo lakše dopušta prepravke i brisanje. Jednom izvučena linija tečnim ajlajnerom je... pa, gotova priča.

Iskusni šminkeri čak preporučuju početnicima da najpre koriste olovku za oči i da tako konturišu liniju, a potom upotrebe i tečni ajlajner. Ovo ujedno daje postojanost nanetom mejkapu.

Ajlajner posle četrdesete?

Može da se nosi, naravno, ali je tu potrebna doza predostrožnosti. Period nakon 40. godine je doba kada koža počinje da gubi tonus, a kapci se spuštaju. Ako koristite ajlajner, morate voditi računa jer se lako postiže kontraefekat: oči se sužavaju, zatvaraju, kapak pada.

Zato, kažu profesionalci, neophodno je da odbacite crnu olovku i debele linije. Za žene koje imaju zrelu kožu preporučljive su tanje linije, manje oštre, smeštene tik uz liniju trepavica. Pravi izbor je olovka tamno braon boje.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još