fbpx

Uređaji za bilo gde i svakoga (1)

Trenutno je širom sveta, u više od 90 zemalja, instalirano oko 8,5 miliona Ingenico terminala, što čini oko 26% od ukupnog broja terminala.

U beogradskom hotelu "Interkontinetal" je 10. i 11. maja održana šesta međunarodna konferencija i izložba „Tehnobank 2006“ i Sajam kartičarstva jugoistočne Evrope. 

Cilj održavanja ove dve manifestacije bila je promocija internacionalnih tehnologija i njihove primene u finansijskim sistemima kao i razvoj tehnologija platnih kartica u jugoistočnoj Evropi. Na manifestacijama je učestvovalo više od 30 vodećih domaćih i inostranih kompanija iz oblasti elektronskog bankarstva i kartičarstva, kao i predstavnici Microsofta, Simensa, Visa, Mastercarda, Algoteka, Ingenica itd. Najzapaženiji nastup na ovoj manifestaciji bio je kompanije Ingenico, sa sedištem u Parizu, koja je osnovana 1980. godine i danas je svetski lider u oblasti elektronskih transakcija i bezbednog načina plaćanja. Trenutno je širom sveta, u više od 90 zemalja, instalirano oko 8,5 miliona Ingenico terminala, što čini oko 26% od ukupnog broja terminala. Ingenico je, preko 29 svojih predstavništava i više od 100 distributera širom sveta, prisutan na svim kontinentima.

Godišnje se širom sveta isporuči oko 1,5 milion Ingenico terminala. Predstavništvo u SCG je otvoreno početkom 2005. i za nepunih godinu dana ostvarilo je, po rečima Slobodana Milića, menadžera za SCG, neočekivano dobre rezultate. Kako bi odgovorio na zahteve tržišta u pogledu raznovrsnosti načina plaćanja, Ingenico nudi kompletno rešenje, koje obuhvata hardver, softver i servis, omogućujući integraciju sa svim vrstama elektronskih transakcija, kao što su EMV rešenja, plaćanje preko interneta, beskontaktno i biometrijsko plaćanje,kaže gospodin Milić. Svi Ingenico uređaji su bazirani na našem operativnom sistemu Unicapt 32 (32 bita), EMV certifikovanim, sa visokim bezbednosnim standardima, koji uključuju Visa PED i ZKA. Postoji naravno i kriptografska zaštita − EMV level 2. U našem proizvodnom programu, kaže on, postoje različite generacije terminala. Među osnovne spadaju fiksni, tj. desktop terminali − to su modeli 5000, a najprodavaniji model u svetu je I 5100, koji postoji u više varijanti, što zavisi od memorije i načina povezivanja.

Novi proizvod koji se pojavio nedavno je tzv. plugit varijanta koja omogućava povezivanje fiksnih terminala upotrebom jedne kartice, bez obzira na infrastrukturu, što je dosta jednostavno rešenje koje omogućava povezivanje bez obzira na to koja se vrsta linije koristi. Pored toga, postoji više varijanti mobilnih terminala. Prvi su GPRS terminali za unutrašnju ili spoljašnju upotrebu, koji nalaze primenu u ugostiteljstvu, restoranima, hotelima, tržnim centrima. Relativno nov model koji je našao veliku primenu u svetu je model I 7910. Pored toga, postoje Bluetooth tj. radio−terminali, kao i WiFi terminali. Pored ovih uređaja za unutrašnju upotrebu, postoje i robustniji mobilni uređaji za spoljašnju upotrebu. Mogućnost njihove primene je, recimo, isporuka na vratima, lutrija, razna skladišta, benzinske pumpe i sl. To su modeli 8200 i 8500. Pored ovih terminala postoje i PIN Padovi. (“Pregled”)

>U nastavku: Pay@Table − mobilni terminali

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.