Tamođnji mediji s velikim umetničkim žarom tamošnjoj publici preporučuju film

Dva dana do početka američke distribucije Dare iz Jasenovca

Još samo dva dana ostala su do početka dugoočekivane distribucije filma „Dara iz Jasenovca“ u Americi. O srpskom kandidatu za 93. NAGRADU AMERIČKE AKADEMIJE FILMSKE UMETNOSTI I NAUKE - OSKAR  i ZLATNI GLOBUS u svim kategorijama uveliko pišu tamošnji eminentni mediji specijalizovani za film pozivajući publiku da pogleda film, a u prvi plan ističu njegov edukativni karatker i osvetljavanje malo poznatog dela istorije koji obuhvata period Drugog svetskog rata, posmatran kroz „prizmu“ desetogodišnje devojčice.

Podsetimo, period uoči premijere u Americi su pratile i turbulencije koje je izazvala samo jedna negativna kritika, na šta se oglasio producent Maksa Ćatović rečima „da su maske pale, a karte otrkivene, te da je jasno zašto je umesto filmske kritike, Džej Veisberg za Variety napisao pamflet o filmu”. Ipak, trend pozitivnih ocena filma u Americi se nastavio, a mediji sa velikim žarom publici preporučuju ostvarenje.

Tako Disappointment media (https://www.disappointmentmedia.com/reviews/dara-of-jasenovac-a-brutal-and-moving-holocaust-film ) „Daru“ naziva „brutalnim ostvarenjem“ i ističe značaj filma koji kako navodi „priča priču koja se ne priča često“ istovremeno podvlačeći njegov edukativni karaker i „prefinjenu i samouverenu režiju“, kao i sjajne performanse koje film sadrži. Kritičar naglašava da film koji dolazi od rediteljskog veterana Predraga Antonijevića pokriva često previđeni i stravični aspekt ere Holokausta, te uspeva da ispriča priču o istrajnosti mlade devojke kroz tragediju.  Kako se navodi mnogi filmovi o holokaustu odnose se na nacističke koncentracione logore, a nema mnogo onih koji pokrivaju ostale nehumane kampove koji su vođeni negde drugde: „To je zaista fascinanta premisa koja je vrlo poučna, posebno za one koji nisu upoznati sa Istočnom Evropom u ovo doba.“

Za The Knockturnal (https://theknockturnal.com/film-review-serbias-official-oscars-submission-dara-of-jasenovac/) Dara se pridružila mnoštvu filmova o holokaustu i zverstvima izvedenim u logorima smrti, ali je kako se podvlači „Dara iz Jasenovca“ jedinstvena u fokusiranju na priču o Srbima i u postavljanju desetogodišnjakinje, a kao glavnog junaka priče o krajnjem preživljavanju. Kako se navodi, ovo je film u kome je fokus na žene i deci i teške odluke sa kojima se majke suočavaju: „Veliki deo drame filma okružuju teške odluke koje ove žene moraju doneti suočene sa strahotama genocida.  Da li bi trebali ukrasti kukuruz svojoj gladnoj deci i potencijalno se suočiti s batinama?  Da li bi trebalo da pošalju decu zbog šanse za bolji život i rizikuju da ih više nikada ne vide?  Ova pitanja produbljuju strahote holokausta izvan jezivih ubistava izražavajući psihološku traumu nametnutu žrtvama,“ navodi eminetni sajt.

Reeling reviews (https://www.reelingreviews.com/reviews/dara-of-jasenovac/) navodi da reditelje Predrag Antonijević (Spasitelj) osvetljava malo poznati deo istorije Drugog svetskog rata iz ugla devojčice, u istinitoj i vičnoj produkciji koja donosi tako sumornu priču, gde film „The Painted Bird“ deluje manje nemilosrdno u celini. „Iako je film fikcija, scenaristkinja Nataša Drakulić, koja je izgubila članove porodice u Jasenovcu, kako se navodi, koristila je svaki događaj zabeležen u istorijskim spisima i sve što se vidi u filmu je istinito.“ Siže filma je dat i u sjajnom opisu Voza smrti „Antonijević nudi samo tračke svetlosti, u smrti, predstavljene vozom u koji se, tokom laganog padanja snega, pokojnici sklanjaju i nalaze mir.„

Podsetimo, period pre početka distribucije pratile su i turbulencije, te je u moru pozitivnih kritika isplivala jedna negativna - pisanje izvesnog Džej Veisberga za Variety koji je podnošenje zahteva za Oskar nazvao „tanko prikrivenom propagandom“. Na to je reagovao i producent filma Maksa Ćatović koji je istakao da su "maske pale, a karte otkrivene, te da je jasno zašto je umesto filmske kritike izvesni Džej Veisberg za Variety napisao pamflet o filmu."

“Očekivali smo napade iz Hrvatske što je i logično, ali ovo prevazilazi sve granice. Dvostruki standard koji se primenjuje ka Srbiji se i ovde pokazao u najboljem svetlu, Etiketirati film "Dara iz Jasenovca" da je nacionalistički i srpska propaganda zato što prikazuje istinite događaje iz Drugog svetskog rata je vrhunac cinizma, jer u isto vreme dok nas otpužuju, oni veličaju ko zna koji po redu film o Srebrenici. Nemam adekvatnih reči da na odgovorajući način komentarišem ovo nečuveno ponovno ubijanje i masakriranje Jasenovačkih mučenika“, kaže Ćatović.

Podsetimo,  Džej Veisberg američki filmski kritičar koji od 2003. godine piše za VARIETY i koji je gotovo uvek iznosio pozitivne kritike o bosanskim i hrvatskim filmovima, nedvosmisleno je izneo negativan stav po pitanju Dare, koji je nazvao "filmom koji cinično koristi Holokaust da progura zabrinjavajući nacionalistički plan“.

BEOGRADSKA PREMIJERA FILMA PLANIRANA JE ZA 22. APRIL.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.