Plata "stala" na 350 evra

Na osnovu podataka Republičkog zavoda za statistiku, izgleda da opština Surčin ima najbogatije stanovnike.

Zaposleni u Srbiji u novembru su u proseku zaradili po 29.373 dinara, što je, prema računici Republičkog zavoda za statistiku, u odnosu na oktobarsku platu realno više bezmalo 0,7 odsto. Kao i nekoliko prethodnih godina i meseci, tako su i u ovom mesecu ubedljivo najveće plate primili zaposleni u proizvodnji duvana, i to u proseku po 69.430 dinara. Neznatno slabiji "učinak" imali su oni koji se bave poslovima s nekretninama, jer je njihova plata bila 62.232 dinara. Među srećkovićima s rang-liste pet najbolje plaćenih delatnosti u Srbiji u novembru su, kao i prethodnih meseci i godina, finansijsko posredovanje sa zaradom od 60.437 dinara, organizacije koje žive od članarina i u kojima je ona bila 55.462 i osiguranje, u kojem je plata bila samo 1.000 dinara manja, odnosno 54.468 dinara. 

Začelje tabele delatnosti već godinama čvrsto drže u svojim rukama tekstilci, pa je tako bilo i prošlog meseca. Tako su, recimo, zaposleni u proizvodnji tekstilnog prediva i tkanina kućama u proseku odneli po 10.651 dinar, dok su zaposleni u proizvodnji prediva i krzna dobili po 248 dinara više. Obućari i kožari se takođe nalaze na dnu lestvice prosečnih zarada i njihova novembarska plata bila je "teška" tek 13.221 dinar, dok su po šest dinara više primili zaposleni u proizvodnji radio, TV i komunikacione opreme. 

Ni proizvodi od drveta i plute nisu mnogo sreće doneli onima koji ih prave, jer je i njihova prosečna plata bila samo 13.423 dinara. Sudeći po podacima Republičkog zavoda za statistiku, izgleda da opština Surčin ima najbogatije stanovnike. U Surčinu su u novembru bile najveće prosečne plate − 46.623 dinara, a iza ove nalaze se još tri beogradske opštine, koje drže vrh ove tabele. Zaposleni u novobeogradskim firmama primili su u proseku po 42.686 dinara, u Lazarevcu prosečna zarada dostigla je 39.396, a na Vračaru − 39.307 dinara. I zaposleni u Kosjeriću su dobro prošli, budući da je njihova prosečna plata bez poreza i doprinosa bila 38.179 dinara. Drugu stranu medalje ove priče o bogatstvu srpskih opština i njenih stanovnika otkrivaju nam Bela Palanka, Bojnik, Svrljig i dva Hana − Vladičin i Gadžin. Najsiromašniji su, izgleda, stanovnici i zaposleni u opštini Bela Palanka, jer je njihova prosečna plata bila oko 145 evra ili 11.602 dinara.

("Pregled")

Pogledajte još