Tadić:Srbiji do kraja godine kandidatura za članstvo u EU

BRISEL, 26. marta 2011. (Beta) - Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je u subotu, posle susreta s čelnicima Evropske unije u Briselu, da postoje veliki izgledi da Srbija ispuni uslove za dobijanje statusa kandidata za članstvo EU nakon čega bi usledio i početak pregovora o članstvu.

Tadić je u subotu razgovarao s predsednikom Evropskog parlamenta Ježijem Buzekom, šeficom evropske diplomatije Ketrin Ešton i evropskim komesarom za proširenje Štefanom Fileom.

"To bi bez sumnje značilo sigurnost za bolji život naših gradjana i institucionalnu reformu koja obezbedjuje stabilan život u našoj zemlji, kao i u zemljama EU", rekao je Tadić.

Prema njegovim rečima, pregovori o članstvu u EU su od temeljne važnosti za budućnost Srbije, a Srbija bi kao članica EU mogla da računa na solidarnost "u, ne daj Bože, kriznim vremenima kao što su ova".

Prema izvorima "Briselskog foruma", u razgovorima Tadića i čelnika EU je spomenuta i mogućnost da Evropska komisija zajedno s preporukom za davanje statusa kandidata za članstvo, u decembru, predloži Savetu ministara EU da odmah utvrdi i datum početka pregovora s Beogradom.

Sve to, kako je podvučeno, pod uslovom da Srbija ispuni sve bitne uslova, uključujući punu saradnju s Haškim sudom.

Zamišljeno je, rekli su diplomatski izvori na briselskom sastanku, da se u mnogim krugovima EU smatra da bi za ceo proces uključivanja zapadnog Balkana u EU bilo važno i pravi zaokret, ako bi, uz približavanje Hrvatske članstvu, počeli i pregovori o tome i sa Srbijom i Crnom Gorom.

Pogledajte još