Kajakom duž celog toka reke Dunav

Stefan Ivanović je fotograf i avanturista koji je odlučio da ovo leto umesto na moru provede na kajakaškoj eskpediciji na reci Dunav na putu dugačkom 3.500 kilometara.

Stefan namerava da prevesla ceo tok reke Dunav za oko 100 dana. Ceo poduhvat Stefan će početi 17. juna , da bi se 25. juna pridružio TDI (Tour International Danubien) regati koja počinje kod nemačkog grada Ingolstdta.

- U svemu ovome ja sam više avanturista nego sportista. Veslanje sam naučio na kanalu u Vojvodini, posle čega sam se otisnuo na reku Drinu, koji sam preveslao. Za sve ovo mnogo je bitnija psihička od fizičke pripreme. Realno to je ogroman i dosadan put, očekujem mirnu reku i hrpu komaraca koji će sigurno biti i najnezgodnija stvar na putu - kaže Stefan za naš portal.

Borba sa samim sobom

Veslačka ruta vodi kroz osam država kojim protiče Dunav, 17 nacionalnih parkova, četiri glavna grada (Stefan očekuje da će u Beogradu biti 3. avgusta) s konačnim ciljem na azijskoj strani Istanbula.

- Treniram ali nemam poseban režim ishrane, samo se fizički pripremam da ne bih dobio jaku upalu mišića. Na dužim rutama kao što je ova to će biti pre svega borba sa samim sobom - priča Stefan.

(old_image)

Jedan kajakaški dan

Jedan njegov kajakaški dan počinje rano ujutro. Doručkuje, spremi kamp pored reke i počne da vesla do pondeva, kada ima jednosatu pauzu za ručak i odmor. Veslanje posle predaha traje do 18 ili 19 časova.

- Hranu i opremu nosim sa sobom. Postoji čamac koji se brine o ljudima ali tako će za mene biti 2.000 kilometara, ostalih 1.500 kilometara biću sam. Ne plašim se izazova i u celu akciju ulazim svesno, kiša ili vetar ne mogu mnogo da mi smetaju, osim baš jakog nevremena- kaže Stefan.

Kad je veslanje lako?

TDI je regata osnovana s ciljem spajanja ljudi, pauze u veslanju se prave posle tri do četiri dana, onda učesnici regate borave u mestu kroz koje putuju i upoznaju se s kulturom.

Stefan ipak ne krije da će mu more i odmor nedostajati.

- More i odmor će mu verovatno nedostajati, ali videćemo, neću odustati. Kad je čovek dobro raspoložen onda mu veslanje nije teško. Ali ako si loše raspoložen i treba da veslaš, onda se osećaš kao da te je sve zgazilo - kaže Stefan.

(old_image)

Kada je u pitanju materijalna dobit od svega ovoga, Stefan kaže da će biti sigurno na gubitku, ali ne krije da su mu potrebni sponzori, do sada se njegovoj molbi odazvala Skupština grada Beograda.

Ekspedicija bi trebalo da bude završena krajem septembra 2011.

Pogledajte još