Premijer traži najoštrije kazne za huligane

VARŠAVA, 28. marta 2011. (Beta) - Posle divljanja poljskih huligana, navijača fudbalske reprezentacije u petak u Litvaniji, na utakmici sa reprezentacijom te zemlje, premijer Donald Tusk zatražio je od tužilaca i policije da dosledno sprovode najoštrije kazne protiv izgrednika.

"Nema nikakvog povoda da se bandit koji tuče policajca tretira drugačije samo zato što nosi klupske ili nacionalne boje. Neko ko uzima sekiru ili nož i napada policiju mora da se tretira kao zločinac", kazao je Tusk na konferenciji za novinare u Gdanjsku.

Premijer je rekao da ima utisak da prema fudbalskim huliganima koji prave izgrede po stadionima u Poljskoj postupaju blaže samo zato što su u grupi.

"Danas je praksa takva da ih tretiraju blaže samo zato što su navijači. Nadam se da će se prema banditima postupati kao prema banditima", kazao je premijer.

Tusk je zatražio od tužilaštava, policije i sudova da dosledno primenjuju već postojeće stroge propise i kazne koje poljski zakoni o bezbednosti na sportskim manifestacijama predviđaju.

Poljski navijači su u petak pred utakmicu svoje reprezentacije sa nacionalnim timom Litvanije u gradu Kovno demolirali deo tribina na stadionu, palili petarde i dimne bombe u vreme sviranja himne, a nakon utakmice potukli se sa litvanskom policijom.

Policija je uhapsila 60 najagresivnijih poljskih huligana, a šef Poljskog fudbalskog saveza Gžegož Lato izvinio se Litvancima.

Obećao je da će izgrednici biti kažnjeni, a da će poljska fudbalska organizacija platiti štetu koju su huligani na stadionu napravili, koja je procenjena na 30.000 evra.

Lato je obećao da će svi oni biti stavljeni na crnu listu i da više nikada neće moći da uđu ni na jednu utakmicu poljske reprezentacije.

"Za te izgrede nije kriv fudbalski savez. Klubovi su ti koji nerazumno ulaze u savezništvo sa huliganima", kazao je Lato za današnji Đenjik.

Fudbalski savez planira da osnuje posebni klub navijača reprezentacije, a ubuduće će novčano oštro kažnjavati klubove čiji navijači izazivaju nerede.

"Udaraćemo osetno po džepu. Ponavljam, dosta je kršenja propisa. To huligansko zlo ima svoj začetak u ligaškim mečevima", kazao je prvi čovek poljskog fudbala.

Budući da Poljska zajedno sa Ukrajinom organizuje naredne godine Evropsko prvenstvo u fudbalu Poljski fudbalski savez počeo je tesno da sarađuje sa vladom i traga za receptom kako da takva huliganska poljska bruka ne izbije tokom EURA 2012.

Pogledajte još