fbpx

Najviša cena hleba 50 dinara

BEOGRAD, 29.marta 2011. (Beta) - Cena hleba u Srbiji bi mogla da bude najviše do 50 dinara i tom cenom proizvodjači bi mogli da pokriju troškove i ostvare izvesnu zaradu, izjavila je profesorka Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Zorica Vasiljević.

Ona je agenciji Beta kazala da je računica Instituta za ekonomiku poljoprivrede (IEP) iz Beograda da vekna hleba od brašna tipa 500 treba u maloprodaji da bude 35,2 dinara bazirana na velikim industrijskim proizvodjačima i da odslikava pravo stanje stvari kada je ta vrsta proizvodjača u pitanju.

"Ta cena IEP-a sa aspekta manjih proizvodjača se može donekle smatrati rigoroznom, ali kada bi se uzeli u obzir svi ostali nepovoljniji uslovi privredjivanja proizvodjača, cena hleba u Srbiji bi mogla da ide najviše do 50 dinara i sa njom bi proizvodjači mogli pokriti troškove i ostvariti izvesnu zaradu", kazala je Vasiljevićeva.

Prema njenim rečima, pekarstvo je veoma složeno i nije lako dati kalkulaciju koja treba da predstavlja prosečne uslove proizvodnje, a da pri tom odgovara svakom proizvodjaču.

"Nije isto o kakvom se obimu proizvodnje radi, kakvi se energenti koriste u proizvodnji hleba, koliki su troškovi radne snage, transporta ili obrtnih sredstava kod pojedinih pekara. Sve to utiče na značajne razlike koje se javljaju kod pojedinih proizvodnih", objasnila je profesorka Poljoprivrednog fakulteta.

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.