Čarolija na ledu

Čuvenu bajku o Petru Panu, večitom dečaku koji, zamislite, može da leti, ali ne može nikada da odraste, na klizalištu "Beogradske arene" izvela je svetska atrakcija "Holiday on Ice".

Tačno posle 25 godina i predstave "Traviata - Holivud", "Holiday on Ice" doklizao je iz Nedođije u "Beogradsku arenu", s najlepšom stilizovanom bajkom na svetu - "Petar Pan na ledu". Ova predstava izvedena je više od 450 puta, a videlo ju je million gledalaca širom sveta. Njeno glavno obeležje čini fascinantna akcija na ledu, u šta smo se i uverili.

Raznobojni kostimi, raskošni zvučni i svetlosni efekti, scenografija, muzika i klizačke bravure očarali su mnogobrojnu, malu i veliku publiku. Petar Pan, Zvončica, Vendi i njena braća borili su se protiv Kapetana Kuke i njegovih gusara na pravom pravcatom ledu.

Dok su Petru u pustolovinama pomagali izgubljeni dečaci, uvek spremni na nove izazove, Vendi je pokušavala da odleti u Nedođiju gde je život prava avantura. Već na samom početku klizači su zasenili publiku akrobacijama, humorom i veličanstvenim klizačkim figurama i piruetama. Na ledu je bila pećina, gusarski brod, dečja soba s krevetima, krokodil, Indijanci, sirene… Klinci i klinceze u publici potpuno su se uživeli, oduševljeno učestvujući u predstavi, a kad bi im se suprotstavio Kapetan Kuka, s tribina se čulo dečje negodovanje: "Uaaaaaaa". Bajka kao bajka, završila se srećno - poljupcem zaljubljenog para Vendi i Petra Pana.

Kada su naši omiljeni heroji i negativci otklizali u neku novu avanturu, nama je preostalo da sačekamo njihov ponovni dolazak, s nekom novom predstavom - "Duško Dugouško" ili, možda, "Ali Baba u 1001. noći na ledu".

Likovi na ledu govorili su na srpskom. Petru Panu je glas pozajmio Nikola Bulatović, Vendi i Zvončici - Ana Sofrenović, kapetanu Kuki i gospodinu Darlingu - Dragan Vujić Vujke…

Zanimljiv je podatak da na turneji učestvuje 49 osoba, čak 12 različitih nacionalnosti, a sa sobom donose 14 kontejnera za šou, čija prosečna težina iznosi 10.000 kilograma. Veličanstveni led napravljen je posebnom tehnologijom, dopremljenoj u tri kontejnera, a temperatura uopšte ne smeta, pa je tako u sali bilo neka 22 stepena.

Iako su organizatori predvideli čak šest predstava za tri dana, karte po ceni od 800 do 1.600 dinara su planule, i to nekoliko nedelja ranije. Zbog zahtevne scenografije, poslednji nivo ogromne sale je bio zatvoren, tako da je Arena mogla da primi najviše 6.000 posetilaca. Deo prihoda od ulaznica namenjen je londonskoj dečjoj bolnici "Great Ormond Street Hospital For Children", na koju je tvorac priče Džejms Metju Beri preneo autorska prava.

Neposredno pred premijeru predstave, ispred "Arene" svečano otvorena je sezona novogodišnjih praznika, paljenjem specijalne rasvete i mini vatrometom. Tada je ispred "Arene" otvoreno i klizalište, koje će raditi do 21. januara sledeće godine.

Ne propustite čaroliju!

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Mirjana Ristić

Pogledajte još