Onemogućen rad agencijama za registraciju vozila

NOVI SAD, 29. marta 2011. (Beta) – Pravilnik o registraciji motornih i priključnih vozila, koji je stupio na snagu prvog dana ove godine, onemogućio je rad agencijama i firmama koje se bave tim uslugama, ocenili su u utorak predstavnici udruženja pružalaca usluga za prenos i registraciju vozila Leges i NsLeges.

“Taj pravilnik Ministarstva unutrašnjih poslova zahteva od agencija da overe kod nadležnih organa punomoćje za zastupanje privatnih lica, što dodatno komplikuje celu proceduru”, rekao je na konferenciji za novinare pravni zastupnik udruženja Leges i NsLeges Borivoje Spremo.

On je kazao da je taj zahtev u suprotnosti sa Zakonom o opštem upravnom postupku u kojem piše da je punomoćje privatna isprava i da je overa potrebna samo u slučaju kada nadležni organi posumnjaju u njegovu verodostojnost.

Zbog toga se gradjani, kako je naveo, odlučuju da sami izvrše registraciju ili prenos vlasništva vozila, jer im čekanje u redovima svakako sleduje. Pomenuti pravilnik gradjanima nije olakšao obavljanje posla, a gužve na šalterima postaju sve veće i čeka se po celu noć, kazao je Spremo.

Udruzenja pružalaca usluga za prenos i registraciju vozila NsLeges i Leges traže da se pomenuti pravilnik izmeni a zatražiće i proveru ustavnosti tog pravilnika. Udruzenja NsLeges i Leges postoje od 2010. godine i okupljaju oko 90 agencija i firmi sa teritorije cele Srbije.