fbpx

Tužilac traži doživotnu za Perišića

HAG, 29. marta 2011. (Beta) - Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je u utorak od sudija da bivšem načelniku generalštaba Vojske Jugoslavije Momčilu Perišiću izreknu kaznu doživotnog zatvora zbog pomaganja zločina u BiH i Hrvatskoj, 1993-95.

"Zahtevamo da generala Perišića proglasite krivim po svim tačkama optužnice i osudite ga na doživotni zatvor zbog tih zločina", rekao je, na kraju završne reči, tužilac Mark Harmon.

Perišić je u 13 tačaka optužen za pomaganje i podržavanje ubistava, nehumanih dela, napada na nesrpske civile, progona i istrebljenja, u Sarajevu, Zagrebu i Srebrenici 1993-95. Te zločine, po optužnici, neposredno su počinile Vojska Republike Srpske (VRS) i Srpska vojska Krajine (SVK).

Tužilac Harmon naglasio je da je Perišićevo delovanje "bilo zločinačko" zato što je "pomagao i podržavao počinioce", iako lično "nikada nije ispalio metak, niti ubio nekoga, nije zapalio ničiju kuću, niti ikoga prognao".

"U vreme njegovog mandata, počinjeni su neki od najtežih zločina", rekao je Harmon, napominjući da je Perišić imao "zaštitnički odnos" prema komandantu VRS Ratku Mladiću, koji je još na slobodi, iako ga je Tribunal 1995. optužio za genocid u Srebrenici.

Generala Perišića i tadašnjeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića, tužilac Harmon je označio kao "dve najvažnije osobe za pružanje pomoći VRS i SVK".

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.