Počeo Kineski festival svetla u Beogradu i Novom Sadu

Počela plodna Godina Bika (Bivola), zbogom Godini (kužnog) Pacova!

Beograđani su uživali u spektakularnom vatrometu nad Belgrade Waterfront-om, a novosadsko izdanje KFS-a posetio je gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević. Posetioci će imati priliku da uživaju u magičnim svetlećim instalacijama sve do 25. februara, a lampioni  će biti uključeni svakog dana od 17 časovaUlaz za sve posetioce je besplatan.

Inicijator i osnivač festivala je umetnik Slobodan Trkulja, koji već duže vreme uživa veliku popularnost u Kini i radi na kulturnoj razmeni između ove dve zemlje. Nedavno je sa grupom Balkanopolis učestvovao u kineskom novogodišnjem programu, na Prolećnom festivalu kineske kulture koji se prenosio u 36 zemalja na 5 kontinenata i koji je gledalo milijardu ljudi! Povodom početka ovog svetlosnog spektakla izjavio je: “Ove godine nema zvaničnog otvaranja, samo smo uključili lampione i poželeli kineskom narodu srećnu Novu godinu. Zahvaljujem se Vladi Republike Srbije, Gradu Beogradu i Gradu Novom Sadu na podršci koju pružaju našem festivalu, kao i Belgrade Waterfront-u koji je ustupio Sava Promenadu za ovogodišnju lokaciju KFS-a. Ovako mi pokazujemo našim prijateljima iz Kine koliko ih volimo i cenimo”.

Gradonačelnik Novog Sada, Miloš Vučević izrazio je svoje zadovoljstvo impresivnom postavkom i izjavio: “I na ovaj način manifestujemo prijateljstvo dve države i dva naroda. Kada pogledamo šta nas je zadesilo od prošle godine, vidi se da se radi o čeličnom prijateljstvu, jer pravi prijatelj se vidi u nevolji, u teškim vremenima. Najveća količina vakcina je u našu zemlju stigla iz Kine i neizmerno smo im zahvalni na svoj pomoći. Trudićemo se da budemo aktivni partneri u njihovom velikom projektu “Jedan put, jedan pojas”. Čestitamo našim prijateljima Novu godinu. Po kineskom tradicionalnom kalendaru, 2021. je posvećena biku koji simbolizuje odanost, lojalnost i kreativnost i verujem da ćemo u ovoj godini pobediti epidemiju i da će ljudi koji su bili vredni i radni doći do izražaja”.

Rakuten Viber, omiljena globalna aplikacija za razmenu poruka, omogućila je i ovog puta besplatne stikere kako bismo mogli da podelimo radost Festivala i u svakodnevnoj komunikaciji https://vb.me/kineskifestivalstickers i na Viberu, dok će sve informacije o programu manifestacije  biti redovno dostupne i u Viber zajednici https://vb.me/kineskifestival

Foto: za Beograd Goran Srdanov, za Novi Sad Bojan Đokić.

Pogledajte još