U Srbiji nema mesta rasizmu

BEOGRAD, 29. marta 2011. (Beta) - Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić rekao je u utorak da u svakom društvu ima ektremista, ali da to nije zvaničan stav Beograda.

Jeremić je to rekao povodom izjave predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića, koji je afričke narode nazvao "kanibalima", a što je bio povod da diplomate u Beogradu, predstavnici zemalja Afričke unije, ulože demarš Ministarstvu spoljnih poslova.

"Ova izjava nas je stavila u izuzetno neprijatnu situaciju i danas, odgovarajući na demarš afričkih zemalja, rekao sam da to ne predstavlja zvničnu politiku Srbije i da rasizmu nikada nije bilo mesta u našem javnom životu", rekao je Jeremić novinarima.

Šef diplomatije dodao je da Srbija sa zemljama Afrike želi da gradi najbolje moguće odnose bazirane na uzajamnom razumevanju i poštovanju.

Ambasador Alžira u Srbiji i predstavnik Afričke grupe Abdelkader Mesdoua uručio je šefu diplomatije Vuku Jeremiću oštar demarš u ime afričkih i arapskih država povodom izjave predsednika Liberalno-demokratske partije Čedomira Jovanovića u kojoj je afričke narode nazvao "kanibalima".

Pogledajte još