Dečja filharmonija

- Na ovim nastupima neće se brojati slučajne falš note, jer je to prilika da se pokažu mladi talentovani umetnici - izjavio je direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac povodom novogodišnjeg koncerta kojim je starovala Beogradska dečja filharmonija.

Pod nazivom "Deca deci", prvi gala koncert održali su orkestar Muzičke škole "Mokranjac" i 15 solista izabranih na audiciji.

- Krajnji cilj nam je formiranje dečje filharmonije, koja bi okupila ono najbolje što Srbija može da da, a to je jedan dugoročan projekat. Zato smo i pozvali sve donatore da kupovinom ulaznica pomognu brojnim mladim talentima - izjavio je za portal "Nadlanu" Ivan Tasovac, ističući da je na prvoj audiciji od preko 50 solista izabrano 15 mladih umetnika, a pravo učešća imali su isključivo đaci niže muzičke škole (od osam do 12 godina).

Buduće male zvezde klasične muzike na svom prvom gala novogodišnjem koncertu, 22. decembra u Beogradskoj filharmoniji, pojavile su se u svečanim haljinicama i pravim pravcatim odelima, a svirali su kompozicije Baha, Čajkovskog, Šumana... Veče su upotpunili gudački orkestar "Novogodišnja zvona" koje je vodio profesor Viktor Bajler, i orkestar gitara "Sielilo lindo" profesora Dragana Petrovića.

Koncert je bio namenjen kompanijama donatorima koje su kupovinom godišnje pretplate za četiri koncerta učestvovali u stvaranju fonda iz kojeg će se stipendirati talentovana deca muzičari, finansirati kupovina instrumenata i formiranje dečjeg orkestra. Cena karata za donatore kretala se od 30.000 do 90.000 dinara, a deo prihoda namenjen je upravo njihovim vršnjacima kojima je pomoć preko potrebna - deci bez roditelja i deci sa posebnim potrebama. Fondacija ima i svog prvog stipendistu - mladu violinistkinju Tijani Milaković iz Sremske Mitrovice, koja je svojim dosadašnjim rezultatima i posebnošću bila upravo jedno od one dece koja su bila inspiracija za stvaranje fonda.

(old_image)Dečja filharmonija je dugoročan projekat čiji je cilj afirmacija najmlađih muzičkih talenata i promocija klasične muzike. Svi zainteresovani učenici muzičkih škola mogli su da se prijave za učešće početkom decembra. Tada je među najtalentovanijom decom beogradskih muzičkih škola i dobitnicima prestižnih nagrada na domaćim i međunarodnim takmičenjima (Beogradski podijum mladih posvećen Mocartu, International guitar festival u Leskovcu, Internacionalno takmičenje "Petar Toskov", Internacionalno takmičenje "Gradus parnassum", Internacionalno takmičenje u Barleti...) žiri sastavljen od članova Beogradske filharmonije izabrao 15 solista i dva orkestra.

Profesor klavira u muzičkoj školi "Mokranjac" Adela Karasi je, vodeći decu po mnogim takmičenjima u Srbiji, imala priliku da vidi šta sve podrazumeva pohađanje muzičke škole, pogotovo ukoliko deca žele ekstrarezultate, van obaveznih programa. Pre svega instrument koji je skup, putni troškovi i kotizacije, smeštaj... Prolazeći sve to, razmišljala je kako doći do trajnog rešenja za decu iz cele Srbije.

- Vrlo rado sam se priključila celoj ideji kao volonter, u želji da pomognem na svaki način, kao i škola u kojoj radim. U tom smislu, pomoć je dobro došla i svakako potrebna, a time pre svega apelujem na profesore i direktore drugih muzičkih škola. Ideja je da se održavaju godišnje četiri koncerta pod nazivom "Četiri godišnja doba", a svakom od njih prethodiće audicija, čime će biti pružena šansa svim đacima muzičkih škola koji žele da pokažu svoj dar.

Samo veče koncerta bilo je spektakularno i svečano na svoj način, a nakon završetka gosti su se s učesnicima družili na svečanom novogodišnjem koktelu, uz sokiće. Istog dana, ali u ranim popodnevnim časovima, održan je matine koncert za decu s posebnim potrebama i decu bez roditeljskog staranja. Tako su deca članovi filharmonije svojim drugarima iz doma u Zvečanskoj, iz sela Jabuka i slabovidoj deci iz Zemuna podelila preko 200 novogodišnjih paketića.

Deca članovi Dečje filharmonije "Deca deci" svojim učešćem u humanitarnom radu postala su važni članovi društva. Njihova srca će zajedno komponovati najlepšu muziku, znajući da njihov mali trud nekome poklanja ohrabrenje za život!

Mi im želimo mnogo uspeha.

Tekst: Jelena Antonijević
Foto: Sanja Knežević

Pogledajte još