Kako da imate bolji seks?

S obzirom na to da milioni ljudi širom sveta pate od niskog libida, ne čudi podatak da je prodaja lekova koji ga jačaju u porastu. Osim lekovima, libido se može poboljšati i menjanjem određenih navika.

Premda će mnogi u slučaju niskog libida posegnuti za bočicom lekova, stručnjaci tvrde da rešenje tog problema može biti i znatno jednostavnije. Za jačanje libida i povratak seksualne želje dovoljno je promeniti prehrambene i ostale svakodnevne navike, a prvi rezultati će se brzo pokazati.

Beli hleb

Konzumiranje većih količina belog hleba i drugih prerađenih ugljenih hidrata potkopava seksualnu želju i snižava količinu libida. 'Namirnice poput belog hleba brže oslobađaju šećer nego namirnice koje sadrže celovite žitarice, a veća razina šećera povezana je s bržim padom energije, stoga nećete imati potrebnu energiju za seks', tvrdi Helen Bond iz British Dietetic Associationa. Osim na energiju, veće količine šećera deluju na nakupljanje viška masnog tkiva te povećanje količine estrogena, uzrokujući manjak testosterona koji ima važnu ulogu u libidu kako muškaraca, tako i žena... 

(old_image)

Lekovi za prehladu i grip

'Lekovi koji se koriste za prehladu i grip poznati su uništavači libida', tvrdi doktor John Tomlinson iz Sexual Advice Associationa. Kako tvrdi, lekovi koji sadrže difenhidramin i pseudoefedrin ne samo da snižavaju količinu libida, već mogu uzrokovati probleme s erekcijom...

Nedostatak gvožđa

Doktor Radha Modgil tvrdi da velik broj žena ne unosi dovoljne količine gvožđa, što s vremenom uzrokuje njegov hronični nedostatak. 'Niske količine gvožđa smanjuju kvalitet krvi te količinu energije, uzrokujući osećaj iscrpljenosti. A iscrpljenost baš i nije stanje u kojem biste poželeli imati polni odnos', tvrdi doktorka Modgil. Jedan od najboljih izvora gvožđa je crveno meso koje podstiče otpuštanje aminokiselina iz mozga, uzrokujući dobro raspoloženje. Osim gvožđa, crveno meso je bogato vitaminom B koji pomaže u pretvaranju ugljenih hidrata u energiju potrebnu celom organizmu. Pored vitamina B i gvožđa, u mesu se nalazi i cink koji podiže količinu testosterona potrebnog za jačanje seksualne želje u muškaraca i žena.

(old_image)

Telo oblika jabuke

Telo oblika jabuke podrazumeva širi struk zbog kojeg se u organizmu nalaze manje količine hormona globulina koji vezuje polne hormone (SHBG) što se proizvode u jetri. 'Taj protein je važan jer se veže za testosteron te ga prenosi celim telom. Stoga manjak SHBG-a odmah znači i manju količinu testosterona u organizmu nužnu za višu razinu libida', tvrdi doktor Mark Vanderpump iz Royal Free Hospital u Londonu.

Prenaglo gubljenje kilograma

Velik broj žena neprestano nastoji smršatii da bi bile što privlačnije i atraktivnije, no prenaglo gubljenje viška kilograma može sniziti libido i ubiti želju za seksom. Doktorica Sarah Brewer tvrdi da mršavljenje, osim na želju za seksom, može nepogodno uticati na mogućnost začeća. 'Ukoliko naglo izgubite 10 posto svoje trenutne težine, vaš organizam dobija znak upozorenja te smatra da je izgladneo. Zatim opada razina libida i želje za seksom, kao i mogućnost uživanja u seksu', tvrdi doktorica Brewer.

(old_image)

Romantičan izlazak na večeru

Premda mnogi parovi smatraju da će odlazak na večeru uz sveće podstaknuti divlju želju za seksom u spavaćoj sobi, često se događa upravo suprotan efekt. Naime, teški obrok  umara organizam te mu oduzima potrebnu energiju. 'Dva sata nakon obroka telo je usredsređeno na varenje hrane te se osećamo pospano i umorno. Hrana bogataugljenim hidratima koja se često poslužuje u restoranima uzrokuje nedostatak energije te se organizam teško može dovesti u raspoloženje za seks. Stoga se preporučuje prvo seks, a tek onda odlazak na večeru', tvrdi Helen Bond.

Kontraceptivna pilula

Ironično, ali mnoge kontraceptivne pilule smanjuju libido žena, a doktorka Marilyn Glenville tvrdi: 'Hormoni koji se nalaze u kontracepcivnoj piluli mogu 'prevariti' telo te se ono ponaša kao da ste već trudni te umanjuje želju za seksom. Osim toga, kontracepcivna pilula smanjuje količinu testosterona.'

Godine

Testosteron je glavni hormon koji kontroliše želju za seksom, no njegova količina opada s godinama. Tako muškarac u sedamdesetim godinama ima samo dve trećine količine testosterona koju je imao u svojim dvadesetima. 'Velik broj muškaraca u kasnijim godinama se ne oseća raspoloženo za seks, oseća umor i mrzovoljnost, a i erektilna funkcija je narušena. Ona se pokušava nadomestiti uzimanjem tableta poput vijagre, no ponekad i njihov učinak izostane', tvrdi doktor Tomlinson.

(old_image)

Želja za detetom

Premda mnogi parovi toga nisu ni svesni, želja za bebom može imati negativan uticaj na seksualni život. Zita West, stručnjakinja za plodnost, tvrdi: 'U slučaju želje za začećem vođenje ljubavi može postati vrlo stresan i mehanički čin. U tom slučaju mnogi muškarci pate zbog straha da neće uspjeti. Taj negativan učinak brzo nestaje ukoliko se par uspe opustiti.'

Izvor: Tportal

Pogledajte još