Stranaca više za 57 odsto

Turistička organizacija Beograda je u 2007. godini delovala na što boljem pozicioniranju Beograda kao poželjne turističke destinacije, kako na domaćem tako i na inostranom tržištu. Da rezultata ima najbolji pokazatelj jeste broj dolazaka i noćenja stranih turista. Naš glavni grad je od januara do kraja oktobra ove godine posetilo 368.313 stranih turista, što je povećanje od 57,3 odsto u odnosu na isti period 2006. godine. 

Broj noćenja stranih gostiju u periodu januar-oktobar iznosio je 729.025, što je povećanje od 52 odsto u odnosu na 2006. Broj domaćih gostiju je u padu i za deset meseci ove godine iznosio je 147.212, što je manje nego 2006. godine (149.281). Glavni razlog pada broja domaćih gostiju jeste što su gosti iz Crne Gore ove godine postali − stranci. Inače, tokom 2007. godine Turistička organizacija Beograda imala je niz aktivnosti na međunarodnom tržištu s ciljem promovisanja Beograda kao turističke destinacije, a pre svega kao takozvane city break destinacije. Beograd je dobio i organzaciju skupa "City Break", koji će biti održan u junu 2008. Veliki deo posla oko organizacije tog skupa je već urađen, kaže Olivera Lazović, direktor TOB-a, dodajući da će na skupu učestvovati 1.000 do 1.200 turističkih radnika i investitora, koji su na četiri dana već rezervisali sve kapacitete četiri beogradska hotela. 

Međunarodno promovisanje Beograda tokom 2007. organizovano je kroz nastupe na međunarodnim sajmovima turizma u Evropi, kroz posebno organizovane promocije ili tematske radionice, kroz organizaciju studijskih tura za strane turoperatore i medije. U 2007. formiran je i Kongresni biro, kao integralni deo TOB-a. Biro je već imao određene aktivnosti i tokom ove godine, ali zvanično počinje s radom 1. januara. Osnovni zadatak Kongresnog biroa je da promoviše kongresnu ponudu Beograda s ciljem da se glavni grad Srbije pozicionira kao vodeća kongresna destinacija u jugoistočnoj Evropi. Treba dodati da statistički podaci o broju stranih gostiju u Beogradu ne uključuju goste koji u Beograd stižu rečnim kruzerima, jer oni ne noćivaju u hotelima. U 2007. zabeleženo je pristajanje 408 velikih brodova sa 46.370 gostiju.

("Pregled")

Pogledajte još