MUZIKA PIŠE SEĆANJA: Onlajn koncert povodom Međunarodnog dana sećanja na Holokaust

Međunarodni dan sećanja na Holokaust obeležava se 27. januara. Međutim tog dana u Srbiji se vrlo radosno obeležava slava Svetog Save. Svi su fokusirani na taj radostan dan - učenici, umetnici, publika, mediji... Zato je Srpsko-jevrejsko pevačko društvo odlučilo, uz veliku finansijsku podršku Ambasade Nemačke, pomoć GO Stari Grad i Austrijskog kulturnog foruma taj tužan dan da obeleži, zbog mera protiv pandemije, onlajn koncertom koji će biti dostupan u utorak 23. februara u 20 h na linku:

https://www.youtube.com/channel/

Sadašnjost nije ružičasta, ali za nju su život izgubili milioni nevinih ljudi. Umrli su u nacističkim koncentracionim logorima, na bojnom polju, ulicama... od čega je preko 1,5 milion dece, više od 6 miliona Jevreja, preko 500.000 Roma, 200.000 osoba sa hendikepom, milioni Rusa, Srba, civila, savezničkih vojnika, homoseksualaca, svećenika, Jehovinih svedoka... Spisak je prevelik.

Prošlost je osnov sadašnjosti i budućnosti zato moramo pamtiti, nikada zaboraviti zla koja su se desila, samo sa jednim ciljem: da se nikada nikome nigde ne ponovi.

Sećanje i muzika na najlepši način čuvaju uspomenu i pričaju priču o prekinutim snovima, neispevanim pesmama, ali i nadi, ljubavi, veri u bogatstvo različitosti, tolerancije. Stoga je program kolažnog tipa. Duhovne, tradicionalne, moderne kompozicije koje slikaju vreme uoči rata (Hava Nagila, Adio kerida, Mansarda mali stan...), odvoženja u smrt (Dona, Dona), ratnu destrukciju (Gori...), tugu logora (Tužna pesma...), otpor (Pesma jevrejskih partizana...), sećanje (Tebe pojem... Ldor VaDor), nadu i ljubav (Rodna zemljo, Jerusalim od zlata...), ali tu su čuvene kompozicije Leonarda Koena "Dance me to the end of love", "Aleluja", "Trains of no return Ofra Haze"... tema iz filma "Šindlerova lista"... Pored sjajnih pevača hora SJPD učestvuju odlični mladi muzičari: Mladen Pecović - gitara, Luka Lopičić - harmonika, Đorđe Perović - klavir i sjajna dirigentkinja Bojana Radivojević.

Izvor: Promo
Foto: Promo

Pogledajte još