Osniva se novi fond

Imovina otvorenog investicionog fonda "Fima proaktiv" (FIMA ProAktiv) danas iznosi 13,5 miliona evra, što predstavlja skoro četvrtinu ukupne imovine fondova u Srbiji, rekao je u četvrtak novinarima direktor Društva za upravljanje tim fondom "Fima invest" Milan Marinković, sumirajući ovogodišnje rezultete rada. Fond ima 2.000 članova i od osnivanja je ostvario rast od tri odsto u uslovima kada kumulativno tržište beleži pad od 30 odsto. Trenutna vrednost investicione akcije "Fima proaktiv" fonda je 1.026,20 dinara. On je najavio i osnivanje zatvorenog investicionog fonda. Po rečima portfolio menadžera tog fonda Vladimira Pavlovića, nije zabeleženo masovno seljenje kapitala na druga tržišta. 

U otvorene investicione fondove u Srbiji prosečno je uloženo sedam evra po stanovniku, u Hrvatskoj 500, a u Sloveniji 900 evra. Imovina pet investicionih fondova u Srbiji trenutno iznosi 60 miliona evra, a u Hrvatskoj i Sloveniji po četiri milijarde evra. I pored niza okolnosti koje nepovoljno deluju na unapređenje tržišta kapitala, početak licitiranja akcija javnih preduzeća na berzi pozitivno će uticati na povećano uključivanje pojedinaca na tržište kapitala. Značajan oporavak Beogradske berze vezan je i za ublažavanje političkih tenzija, kako su indeksi početkom ove godine beležili eksplozivan rast od 100 odsto, da bi potom u poslednjim mesecima pali 35 odsto. Trenutno su vrednosti indeksa za osam odsto veće nego na početku godine. 

Predsednik Upravnog odbora "Fima internacionala" u Beogradu Jelena Cvjetan navela je da je "Fima invest" od početka investiranja na Beogradskoj berzi u maju ove godine ostvarila učešće u trgovanju na berzi od 3,33 odsto, što je to brokersko dilersko društvo svrstalo na deveto mesto, od ukupno 90 ovlašćenih učesnika na Beogradskoj berzi. Najavljena inoviranja protokola u trgovanju će olakšati pristup investitora berzi, a "Fima invest" će uskoro otvoriti svoju kancelariju i u Novom Sadu. Razvoju finansijskog tržišta doprineće izmene Zakona o tržištu hartija od vrednosti, kojima se liberalizuje postupak inicijalnih i sekundarnih javnih ponuda akcija. Unapređenje transparentnosti poslovanja kompanija, izlazak javnih preduzeća na berzu i obezbeđenje većeg broja portfolio menadžera imaju posebnu važnost za dalji razvoj tržišta, smatraju u "Fima investu".

("Pregled")

Pogledajte još