POVEĆAVAMO KAPACITETE U BOLNICAMA: Mirsad Đerlek upozorava da će puna skijališta i žurke uticati na broj zaraženih

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja dr Mirsad Đerlek kaže da je zabrinut trenutnom epidemiološkom situacijom u Srbiji, a posebno kada se pogledaju slike i snimci sa korona žurki i zimovališta. Sve ovo će nam, kaže on, doći na naplatu kroz nekoliko dana.

- Građani su se previše opustili, misleći da će vakcinacija sama da reši sve. Korona neće da se uplaši i pobegne, neće je rešiti ni vakcina, već moramo da je rešimo mi sami tako što ćemo biti kolektivno odgovorni. Vakcinacija je samo moćno sredstvo kojim ćemo doći do kolektivnog imuniteta, ali samo prva doza ne znači da možemo da se opustimo. Građani su opušteni posebno zbog masovne vakcinacije koja je u toku. Ipak, zaboravljaju da se na imunitet i pored vakcine čeka oko 40 dana, a da prva doza ne znači da ste zaštićeni - rekao je Đerlek.

Dodao je da se očekuje povećanje broja obolelih, pa je izdat nalog da se u kovid bolnicama u Batajnici i Kruševcu povećaju kapaciteti. Puna skijališta, ali i žurke koje su organizovane prethodnih dana sigurno će doći na naplatu i, iako se ne očekuje scenario iz decembra, kada je u bolnicama bilo više od 9.000 ljudi, pogoršanje situacije je evidentno.

Stiže novi kontingent "Fajzera", uskoro i "AstraZeneka"

- Imunizacija u Republici Srbiji se odvija odlično i priznanje ne dolazi samo od nas samih, već i iz regiona, Evrope i sveta - kaže državni sekretar.

Nada se da će se vakcinacija nastaviti ovim tempom, a kako bi se što pre dostigao kolektivni imunitet i kako bi se epidemija stavila pod kontrolu.

- Ponedeljkom nam redovno stiže kontigent "Fajzer" vakcina, a očekujemo i 125.000 doza "AstraZeneke" do kraja februara. Stižu nam i dodatne doze "Sputnjika" - kaže Đerlek.

Izvor: Pink.rs
Foto: Ilustracija/Unsplash.com

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.