Skup o Zapadnom Balkanu:Investicije i novi model rasta

BRISEL, 30.marta 2011.(Beta) - U Briselu je u sredu uveče otvoren skup o usaglašavanju do 2020. razvoja i ekonomskog oporavka Zapadnog Balkana sa strategijom Evropske unije, čiji je cilj održiv privredni rast, očuvanje životne sredine, konkurentnost u svetu i, posebno, otvaranje miliona novih radnih mesta.

To će na Zapadnom Balkanu biti učinjeno tako što bi evropske i svetske finansijske organizacije finansirale naročito infrastrukturne projekte u regionu, uz nove zamisli i preuredjenje sadašnjih fondova EU za podršku reformama koje vode region ka članstvu u Uniji.

To su glavne poruke koje su na otvaranju sastanka "Zapadni Balkan i Evropa 2020 - ka uskladjivanju i rastu" u Evropskom parlamentu (EP), uputili zvaničnici EP, Evropske komisije i organizatora, Regionalnog saveta za saradnju (RS S) na Zapadnom Balkanu.

Otvarajući skup, na kojem će ocene razvoja u regionu i očekivanih ponudjenih projekata vlada država Zapadnog Balkana dati i evropski i svetski bankari, generalni sekretar RS S-a Hido Biščević je ukazao na velike nevolje koje pogadjaju region zbog opšte ekonomske krize i koje koče napredak ka EU.

On je dodao da se sada, dve-tri godine posle izbijanja svetske ekonomske krize teške posledice naročito osećaju na Zapadnom Balkanu, uz snažne ekonomsko-socijalne potrese, što usporava političku spremnost za reforme i preti populizmom i ponovnim posezanjem za nacionalističkim porukama.

Zato je nužno ozbiljno razmotriti dalju strategiju, uz rešavanje nekad strategijski važnih otvorenih medjusobnih problema, brz završetak tranzicionih procesa u državama na Zapadnom Balkanu i njihovo okupljanje oko regionalnih razvojnih projekata, jer su zajednički problemi nerazvijenosti infrastrukture, saobraćaja i prenosa energije, rekao je Biščević.

Pogledajte još