DARIJA KISIĆ TEPAVČEVIĆ OTKRIVA: Ako se vakcinacija nastavi istim tempom, za mesec dana steći ćemo kolektivni imunitet

- Do ovog trenutka u Srbiji dato je milion i 200 hiljada doza vakcina, oko 420.000 ljudi je u potpunosti vakcinisano sa obe doze, a ako se vakcinacija nastavi ovim tempom mogli bismo da dostignemo kolektivni imunitet za mesec, mesec i po dana - rekla je juče ministarka i članica Kriznog štaba dr Darija Kisić Tepavčević.

- Samo ovog vikenda planirano je da se vakciniše 100.000 ljudi. Imajući u vidu da u procenu kolektivnog imuniteta ulaze i oni koji su već preležali bolest, procenjuje se da je za postizanje kolektivnog imuniteta potrebno vakcinisati između milion i dva miliona ljudi, što je ako nastavimo ovim intenzitetom za oko mesec dana - rekla je Kisić Tepavčević za hrvatsku televiziju RTL.

Ona je rekla da je Srbija sa više proizvođača vakcina uspela da dogovori nabavku više od 12 miliona doza vakcine, tačnije 12.332.000 vakcina i najavila da danas stiže prvih 150.000 doza "AstraZeneke".

Prema njenim rečima, prijavljene neželjene reakcije su u skladu s očekivanim nakon vakcinacije, od crvenila, bola, otoka na mestu vakcinacije, a bilo je i par teže neželjenih reakcija koje nisu bile opasne po život.

Kada je reč o epidemiološkoj situaciji, Kisić Tepavčević kaže da potpuno zatvaranje zemlje nije opcija i da za to nema epidemiološkog opravdanja.

- Ne dolazi do porasta broja obolelih, mi imamo stagnaciju broja obolelih, ne treba samo gledati brojke, nego i broj testiranih, opterećenost zdravstvenog sistema, to su jako bitni parametri - zaključila je ona, prenosi Tanjug.

Izvor: Politika.rs
Foto: K1 Televizija - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.