Popis na Kosovu, u Crnoj Gori i Hrvatskoj

BEOGRAD, 31. marta 2011. (Beta) - Popis stanovništva počinje u petak u Crnoj Gori, Hrvatskoj i na Kosovu, dok je u Srbiji i Makedoniji odložen za jesen.

Popis stanovništva, stanova i porodičnih domaćinstava na Kosovu organizuje statistički zavod Kosova, uz medjunarodni monitoring. Pripreme za popis počele su 2005. godine i stalno ih je nadgledala Medjunarodna posmatračka operacija i medjunarodne organizacije.

Povodom strahovanja zbog pitanja o nacionalnoj pripadnosti i veroispovesti, iz medjunarodnih organizacija koje će pratiti i nadgledati izbore, procenjeno je da su pitanja uskladjena s medjunarodnim standardima, jer su ispitanici slobodni da iskažu svoju nacionalnu pripadnost i veroispovest, ali nisu obavezni.

Popis stanovništva na severu Kosova nadledaće Kancelarija UN za projektne službe (UNOPS). Poslednji kompletan popis stanovništva na Kosovu obavljen je 1981. godine. Pokušaj da se obavi 1991. kosovski Albanci su bojkotovali. Vlada Srbije je pozvala kosovske Srbe da ne učestvuju u popisu.

Popis stanovništva, kuća i stanova u Crnoj Gori trajaće do 15. aprila, a nadgledaće ga poseban Odbor za monitoring u kojem će biti i predstavnik Evropske komisije Pjer Mirel. Popis u Hrvatskoj trajaće do 28. aprila, a preliminarni rezultati biće objavljeni 30. juna.

Pogledajte još