Najbolje prvoaprilske šale medija

Tradicija prvoaprilskih šala, koje se svake godine provuku među medijske vesti, veoma je duga. Mi vam prenosimo samo deo šaljivih vesti u koje su poverovali mnogi!

Britanska televizija BBC svoje je gledaoce “prevarila” još 1957. godine 1. aprila, kada je objavila vest da su švajcarski seljaci te godine na njivama želi špagete.
Novinari BBC-ja snimili su lažne izjave švajcarskih seljaka, koji su neubičajenu letinu pripisivali ekstremno toploj zimi. Zbog ugleda televizijske kuće, u te vesti poverovali su mnogi slušaoci.

Trideset godina kasnije, dobro je bila primljena šala jednog norveškog lista. Te 1987. godine 1. aprila objavljena je vest, da će se u gradu Bergen besplatno deliti alkohol. Dostupnost tolike količine je ustvari rezultat uspešnog rada policije da spreče krijumčarenje alkohola preko granice. Vest je razveselila na stotine Norvežana, koji su bili nezadovoljni cenama alkoholnih pića.

(old_image)

Još bolju neverovatnu prvoaprilsku šalu 1997. godine objavila je ruska agencija “Itar-Tass”. Poručila je da je astronauta na svemirskoj stanici “Mir” ugrizao krokodil. Ova vest trebalo je da bude u sklopu naučnih eksperimenata, koji su radili astronauti, a to je izleganje životinja iz jaja na svemirskoj stanici. Još jednu prvoaprilsku šalu o krokodilima je “Itar-Tass” među čitaoce poslala 1999. godine. U Bajkalskom jezeru za očuvanje biodiverziteta pronađeno je više krokodila.

Nekoliko manjih šala uspelo je jednoj britanskoj radio-stanici 1. aprila 2001. godine, koja je slušaoce upozorila na opasnu pećinu, u kojoj se može naći kopija čuvenog Titanika.

Austrijska novinska agencija “APA” je 2007. izvestila da su naučnici našli način kako da velike količine metan gasa, koji u procesu metabolizma ispuštaju indijske svete krave, pretvara u manje štetan ugljen-dioksid. Metoda ne bi bila korišćena samo za krave, već i za ljude.

Vest koju su lansirali domaći mediji 1. aprila ove godine jeste da su se Seka i Jeca pomirile, i da snimaju duet! Dobra šala... A možda se i obistini?

Pogledajte još