"Zastava" i "Geneks" − spremni

Ove godine visoka stopa rasta BDP-a od oko 7,5 odsto ili 5.500 dolara po stanovniku. Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU ne treba odlagati.

Tenderi za "Zastava automobile" i "Zastava specijalna vozila", kao i pojedine delove "Geneksa", biće objavljeni 27. decembra, dok se ponuda za kopaoničke hotele i apartmane može očekivati krajem marta 2008, najavio je juče na redovnoj konferenciji za novinare ministar Dinkić. 

Rok za podnošenje ponuda za kragujevačke firme biće tri meseca, s tim što bi kraj maja naredne godine bio rok za dostavljanje obavezujućih ponuda. Kad je reč o "Geneksovim" hotelima, očekuju se kupci koji imaju značajnu reputaciju u svetu i koji će kopaoničke hotele podići na nivo od četiri zvezdice, a još veća kategorizacija predviđa se za beogradski "Kontinental". Jedan od uslova je i preuzimanje svih zaposlenih. Dinkić je juče najavio da će 15. januara biti otvorene tri prispele ponude za IMT, a budući da se niko nije prijavio za trsteničku "Prvu petoletku", predstoji prvo njeno dekomponovanje i tek onda privatizacija u delovima. Budući da je izveštaj privatizacionog savetnika gotov, Dinkić je najavio da će se već u četvrtak razgovarati o pripremama za tender za "Jat", s tim što će država dugove ove kompanije konvertovati u kapital radi popravljanja njegovih poslovnih performansi. Priprema se i tender za "JAT tehniku". 

Kad je u pitanju NIS, čeka se odluka vlade o raspisivanju tendera, a Dinkić smatra da je ekonomski svrsishodno izdvajanje njegovog međunarodnog dela, s tim što bi u privatizaciji uslov bio − početna cena od dve milijarde evra za polovinu kapitala. Inače, Dinkić je istakao da planirani godišnji privredni rast od sedam-osam odsto u narednom periodu pretpostavlja upravo ubrzanje strukturnih promena i zato se do kraja 2008. mora privatizovati svih preostalih oko 750 društvenih preduzeća, od čega putem tendera ukupno 97. To znači i da će se mesečno u narednoj godini na aukcijama nalaziti i po 50 do 60 preduzeća. Zadovoljan učinkom ove godine, Dinkić je istakao da je realno očekivati na kraju 2007. i visoku stopu rasta od oko 7,5 odsto, što znači da bi BDP po glavi stanovnika bio na nivou od oko 5.500 dolara. Odgovarajući na jedno od novinarskih pitanja, Dinkić je bio kategoričan − pregovore za potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju s EU ne treba odlagati. Sporazum bi trebalo potpisati danas, ako je to moguće.

("Pregled")

Pogledajte još