Srpsko – jevrejsko pevačko društvo: održan onlajn koncert „Muzika piše sećanja“

Koncert „Muzika piše sećanja“ posvećen je Međunarodnom danu sećanja na Holokaust.

Srpsko-jevrejsko pevačko društvo postavkom on lajn koncerta želi da podseti da je prošlost osnov sadašnjosti i budućnosti.

„Zato moramo pamtiti, da se nikada ne zaborave zla koja su se desila, samo sa jednim ciljem: da se nikada nikome nigde ne ponovi“, napisano je u najavi ovog koncerta.

Pogledajte video sa ovog koncerta:

„Ni sadašnjost nije ružićasta, ali su za nju život izgubili milioni nevinih ljudi. Umrli su u nacističkim koncentracionim logorima, na bojnom polju, gradovima, selima, na ulicama…. Život je izgubilo preko 1,5 milion dece, više od 6 miliona Jevreja, milioni Rusa, Srba, pola miliona  Roma, 200 hiljada osoba sa hendikepom, civila, savezničkih vojnika, homoseksualaca, svešenika, Jehovinih svedoka……Spisak je prevelik“, kaže predsednica hora Srpsko jevrejskog pevačkog društva Marlena Vainberger Pavlović, i dodaje da sećanje i muzika na najlepši način čuvaju uspomenu i pričaju priču o prekinutim snovima, neispevanim pesmama, ali i nadi, ljubavi, veri u bogatstvo različitosti, tolerancije."

"Stoga je program koncerta „Muzika piše sećanja“ kolažnog tipa. Duhovne, tradicionalne, moderne kompozicije koje oslikaju: vreme uoči Drugog svetskog rata (Hava Nagila, Adio kerida, Mansarda mali stan…,..), odvoženja u smrt (Dona, Dona), ratnu destrukciju (Gori..), tugu logora (Tužna pesma..),otpor (Pesma jevrejskih partizana..), sećanje (Tebe pojem….Ldor VaDor), nadu i ljubav (Rodna zemljo, Jerusalim od zlata…), ali su tu  i čuvene kompozicije Leonarda Koena „Dance with me to the end of love“, „Aleluja“…“Trains of no return“ Ofra Haze, tema iz filma Šindlerova lista. Pored sjajnih pevača hora Srpsko – jevrejskog pevačkog društvo učestvuju i odlični mladi muzičari – Mladen Pecović – gitara, Luka Lopičić – harmonika, Anja Ovaskaine – violina uz klavirsku pratnju Uki Ovaskainena, Dušan Petrović – perkusije, Milan Savić – saksofon, Đorđe Perović – klavir, uz sjajnu dirigenticu Bojanu Radivojević. Zahvaljujemo se svima koji su nam pomogli, posebno opštini Stari grad koja nam je ustupila prostor, da u skladu sa epidemiološkim prilikama i merama, nesmetano pripremimo i realizujemo ovaj projekat“, naglašava Marlena Vainberger Pavlović, koja je autor i organizator koncerta „Muzika piše  sećanja“."

 

Pogledajte još