Tadić, Pahor i Jadranka Kosor za jačanje saradnje

BEOGRAD, 1. aprila 2011. (Beta) - Premijeri Hrvatske i Slovenije Jadranka Kosor i Borut Pahor i predsednik Srbije Boris Tadić založili su se u petak u Smederevu za poboljšanje privredne saradnje i zajedničko rešavanje otvorenih pitanja i suzbijanje organizovanog kriminala.

Tadić, Pahor i Kosor su na sastanku u vili "Zlatni breg" u Smederevu potpisali zajedničku izjavu u kojoj su se založili za jačanje ekonomske saradnje.

"Naše zemlje imaju zajednički cilj: da promovišu bližu ekonomsku saradnju ekonomskih entiteta, poslovnih udruženja i agencija odgovornih za ekonomsku promociju u inostranstvu povodom mogućeg zajedničkog predstavljanja i aktivnosti na trećim tržištima... Ova zajednička izjava daje politički okvir za saradnju u ovom polju", piše u izjavi posle trilateralnog sastanka u Smederevu.

Srbija, Hrvatska i Slovenija planiranju da utvrde mogućnosti za saradnju na trećim tržištima i na konkretnim projektima od zajedničkog interesa. U izjavi se navode gradjevinska, vojna, automobilska, drvopreradjivačka i prehrambena industrija, saobraćaj i komunikacije.

Tadić i Jadranka Kosor su na konferenciji za novinare izrazili spremnost da se do kraja reši pitanje nestalih u ratovima 90-ih i najavili donatorsku konferenciju u septembru o rešavanju problema smeštaja izbeglica. Tadić i Kosor su izrazili medjusobnu podršku u evro-integraciji dve zemlje, dok je Pahor rekao da će Slovenija u Evropskom savetu podržati završetak pristupnih pregovora Hrvatske i da Srbija dobije status kandidata.

Pogledajte još