BEOGRAĐANI UDIŠU OTROV: Glavni grad Srbije ponovo najzagađeniji u svetu

Beograd je juče oko podneva ponovo bio rekorder i to u najgoroj mogućoj disciplini – na listi najzagađenijih gradova sveta na sajtu "Er vižual" zauzeo je prvu poziciju, a u isto vreme i relevantne lokalne institucije pokazivale su da je vazduh zagađen. Slike tmurnog grada obavijenog smogom, ali i skrinšotovi aplikacija koje daju podatke o aerozagađenju kruže već dva dana, pokazuju da udišemo otrov, a korisnici društvenih mreža revoltirani su takvim stanjem naše životne sredine.

Neformalna grupa građana "Eko-straža" na Fejsbuk stranici istakla je da se gotovo nikad nije desilo da u isto vreme gotovo svi senzori u zemlji pokazuju opasan vazduh i podelila mapu zagađenja Evrope po kojoj je, kako kažu, "Srbija jedina zemlja u kojoj ne možete pobeći od zagađenja. Cela država je u ljubičastom".

I sugrađani se žale da je vazduh u glavnom gradu juče i prekjuče bio vidljiv čak i u onim delovima u kojima nema mnogo individualnih ložišta, a ni saobraćaja.

Portal "Beoeko" Gradskog zavoda za javno zdravlje čak je i u dva sata juče pokazivao crveni "alarm", odnosno ukazivao je na zagađen vazduh.

Oko 13.30 časova, situacija je, barem prema sajtu "Er vižuala", bila nešto bolja jer Beograd "pao" na deseto mesto njihove liste najzagađenijih gradova, iako je i dalje bio u kategoriji "nezdrav".

"Beoeko" je gotovo celo prepodne pokazivao crvenog, od zagađenja zajapurenog čovečuljka, ali je i tu oko 13.30 sati signalizirano da je vazduh prihvatljiv, ublažavajući svoje prethodno upozorenje, da vazduh može izazvati tegobe u celoj populaciji.

U međuvremenu, aplikacija SEPA, Agencije za zaštitu životne sredine, kao zagađen je označila vazduh u blizini mernih stanica u Bulevaru despota Stefana, na Novom Beogradu, u Omladinskih brigada, Obrenovcu, na Starom gradu i Vračaru. Prihvatljivo se, prema njihovim podacima, oko 13.30 časova disalo u Ovči, kod Mostarske petlje i KBC "Dragiša Mišović", dok je vazduh u Lazarevcu i u Zemunu označen kao odličan.

Dok čekamo usvajanje plana kvaliteta vazduha, ali i akcionih planova za zeleni grad i održivu energiju i klimu koji bi, bar kako nadležni najavljuju, trebalo da provetre prestonicu Srbije, usred najnovije epizode zagađenja oglasio se i gradonačelnik Zoran Radojičić, koji je za ovaj problem ponovo okrivio individualna ložišta i saobraćaj.

Zato je posebno važna obilaznica koja će posle toliko decenija da se završi, kako tranzit koji ide iz jednog dela Evrope u drugi ne bi prolazio kroz centar grada. Radimo i obilaznice i unutrašnje prstenove koji će takođe izmestiti saobraćaj na rubove grada – rekao je Radojičić i podsetio da je unapređenje gradskog saobraćaja postignuto i kupovinom novih autobusa.

Imaćemo, dodao je on, uskoro još jednu eko-liniju sa deset novih električnih autobusa koji će ići od "Beograda na vodi" do Sportskog centra "Milan Gale Muškatirović". Garaže GSP-a biće bogatije za sto novih autobusa na gas, poručio je Radojičić, podsećajući da jedan autobus zamenjuje 500 metara kolone automobila, kao i da na republičkom nivou treba rešiti pitanje kvaliteta automobila koji se uvoze u Srbiju.

Lepa obećanja ima i ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović koja je, kako je preneo Tanjug, najavila smanjenje cene priključka na gas za domaćinstva koje će smanjiti zagađenje i unaprediti kvalitet vazduha jer će grejanje na ugalj ostati u prošlosti.

Prioritet ovog ministarstva je borba za zdraviju životnu sredinu i ove godine raspisana su tri konkursa za lokalne samouprave za subvencionisanje zamene individualnih kotlarnica, kao i onih u javnim ustanovama, i za pošumljavanje. Država subvencioniše nabavku električnih i hibrid vozila kojih je sada u našoj zemlji oko 4.000. Procena je da će u narednim godinama svako treće vozilo u Evropi biti na električni pogon.

Tome i mi težimo jer drumski saobraćaj čini 22 odsto od ukupne emisije ugljen-dioksida u svetu – navela je Vujovićeva.

Izvor: Politika.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još