Šteta po privredu zbog sukoba u Libiji

SMEDEREVO, 1. aprila 2011. (Beta) - Privrede Hrvatske i Srbije su pretrpele štetu zbog sukoba u Libiji, izjavili su u petak u Smederevu premijerka Hrvatske Jadranka Kosor i predsednik Srbije Boris Tadić.

Tadić i Kosor su posle sastanka s premijerom Slovenije Borutom Pahorom rekli da su razgovarali i o problemima na severu Afrike i o mogućem prilivu izbeglica u Evropu.

Kosor je rekla da se "situacija u Libiji reflektuje na privrednu situaciju u Hrvatskoj" jer su se iz te zemlje vratili hrvatski radnici, a Tadić kazao da je i Srbija pretprela ekonomsku štetu pošto je u Libiji radilo više srpskih preduzeća.

Tadić je rekao da su krizom u Libiji pogodjena srpska građevinska preduzeća i dodao da Srbija nije imala mnogo aranžmana u Libiji u domenu namenske industrije. "O tome postoji mit, ali taj mit ne odražava stvarnost", rekao je on.

Slovenački premijer je kazao da na granicama Libije ima 300.000 izbeglica i izrazio spremnost njegove zemlje da učestvuje u rešavanju humanitarnih problema, i podvukao Slovenija nije spremna da učestvuje u vojnoj intervenciji u toj zemlji.

Pogledajte još