"Jugekspres" ide na tender

Oko 400 radnika otišlo iz firme uz otpremninu od 351.340 dinara, ali to nije dovoljno da ozbiljnije pokrenu privatni biznis, pa mnogi s nestrpljenjem očekuju – penziju

Sedamdeset odsto kapitala leskovačkog društvenog preduzeća "Jugekspres", najvećeg auto-prevoznika na jugu Srbije, trebalo bi da bude prodato na tenderu februara naredne godine – saopšteno je iz Agencije za privatizaciju. Rok za otkup dokumentacije je 25. januar, a rok za slanje ponuda 10. februar. U dva kruga realizacije socijalnog programa za rešavanje tehnološkog viška zaposlenih u poslednjih 12 meseci kolektiv je napustilo oko 400 radnika, pa će tako u trenutku promene vlasničke strukture u "Jugekspresu" biti oko 200 zaposlenih, dok ih je pre nekoliko godina ovde bilo oko 700 - vozača, konduktera i drugih stručnjaka. 

U prvom krugu realizacije socijalnog programa 193 radnika je otišlo iz kolektiva i oni su dobili otpremninu od 299.800 dinara, a u drugom krugu, koji je realizovan ove godine, 215 radnika je obuhvaćeno socijalnim programom i njima pripada po 351.340 dinara – podseća Slobodan Andrejević, direktor "Jugekspresa", uz naglasak da ima zeinteresovanih kupaca iz Danske, Izraela i Finske. Inače, plate radnika nekada moćne "Jugekspresove" porodice su više nego skromne i kreću se od 8.000 do 10.000 dinara, ali je – tvrdi Andrejević – to samo polovina zarade, jer se očekuje da drugi deo bude namiren posle obavljene privatizacije. Iskustva iz drugih kolektiva govore da će realizacija tog zadatka biti teška, a sredstva koja su radnici dobili iz socijalnog programa nisu dovoljna da se pokrene neki iole ozbiljniji biznis, pa će mnogi, prirodno, s nestrpljenjem očekivati ostvarivanje uslova za odlazak u penziju! 

Društveno preduzeće "Jugekspres", koje je godinama bilo jedini prevoznik u leskovačkom kraju, suočava se s velikim problemima. Jedan od najvećih je, kako ističu u firmi, nelojalna konkurencija! Pojedini auto-prevoznici ne poštuju red vožnje, a kazne koje im se izriču nisu nimalo uticale da promene stare navike. "Jugekspres" je, inače, nedavno nabavio 14 polovnih autobusa. Kako bi koliko-toliko prevladala probleme s kojima se "Jugekspres" suočava, lokalna samouprava dozvolila je da do promene strukture kapitala potpuno besplatno koriste takozvanu staru autobusku stanicu, a da na novoj, otvorenoj početkom godine, plaćaju sve dažbine kao i ostale auto-saobraćajne kuće.

("Pregled")

Pogledajte još

Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.