TV premijera filma Darka Bajića "Ime naroda"

Film o Svetozaru Miletiću na RTS

"Ime naroda" je istorijska saga o Svetozaru Miletiću koga igra Ljubomir Bandović, uglednom advokatu, piscu, gradonačelniku Novog Sada i jednom od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj druge polovine 19. veka.

Film koji je rađen po scenariju Milovana Vitezovića, osim priče o jednoj od ključnih ličnosti srpske istorije, govori i o Miletićevoj ćerki Milici, prvoj novinarki u Srbiji koja se borila za rodnu ravnopravnost i nastavila borbu svog više puta osuđivanog oca. Miličin lik tumači mlada glumica Anja Pavićević.

Ljubomir Bandović ponosan je što igra čoveka koji traži pravdu za svoj narod. On kaže da ga fascinira mnogo toga u vezi sa Miletićem i njegovom porodicom: „Pre svega odnos sa ćerkom Milicom, njegova vera u nju i njene potencijale, ogromna ljubav prema njenom nekonvencionalnom, a opet čistom načinu življenja... Vera u ideju, prijatelje Jovu Zmaja i Polita. Odlučnost i snaga. Nepotkupljivost. Vrednosti koje danas gladuju u podrumu“.

Film oslikava i poseban odnos Svetozara Miletića i supruge Anke – njih dvoje su izgubili više dece, delili tugu, ali i bezuslovnu ljubav.

Ženu iz senke, suprugu uspešnog političara i majku hrabre mlade žene oživela je Ana Franić: „Bilo je zanimljivo biti neko ko je stožer, ko okuplja, ko podržava i ko voli. A to je najbitnije. Bez njene suštinske majčinske i porodične ljubavi, niti bi Svetozar mogao da nosi taj svoj barjak, takav kakav je bio svih tih godina, niti bi njena ćerka bila takva i nastavila očevu borbu“.

Reditelj Darko Bajić kaže da je "Ime naroda" priča o borcu koji traži pravdu za svoj narod, ali i o uticaju moćnih da stvaraju i prekrajaju istoriju Balkana: „Ključno pitanje koji ovaj film postavlja je da li danas sa podsmehom i nevericom pričamo o ljudima koji su spremni da se žrtvuju za svoje ideale. Istorijska i politička scena na ovim prostorima se vekovima ponavlja i zato Svetozar Miletić deluje kao savremeni junak koji se suočava sa pritiscima koji sprečavaju slobodu mišljenja, različitost“.

U ostalim ulogama pojavljuju se Žarko Laušević, Katarina Žutić, Milutin Karadžić, Andrija Kuzmanović, Igor Benčina i drugi.

Bajićevo ostvarenje otvorilo je dva velika cenjena domaća festivala - najpre 27. Festival evropskog filma Palić gde je ovenčan i nagradom publike „Gorki list“, a potom i 13. Leskovački internacionalni festival filmske režije LIFFE.

Autor: Nadlanu.com
Foto: Promo

Pogledajte još
Ostavite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti postavljena.