ZDRAVA GRICKALICA: Semenke budeve leče mnoge bolesti

Ako volite da grickate semenke bundeve znajte da osim ukusne grickalice činite i višestruko dobro za svoje zdravlje.

Nije zanemarljivo da one u ovim hladnim danima poboljšavaju raspoloženje. Naučnici su ustanovili i da pomažu u smanjenju simptoma depresije, a odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. U studijama je potvrđeno da 30 grama semenki bundeve dnevno ublažava simptome artritisa.

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve mogu da smanje holesterol za 13 odsto. Takođe, ove semenke smanjuju rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Semenke bundeve mogu i da ublaže tegobe vezane za menopauzu, tako što regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i učestalost naglih promena raspoloženja.

S obzirom na to da su bogate nezasićenim masnim kiselinama, dobre su i u regulisanju visine šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na insulin. Mnogobrojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu koju bi trebalo svakodnevno da jedu.

Osobe kojima u telu nedostaje cink treba da razmisle o tome da počnu da grickaju seme bundeve. Jer, one obiluju cinkom, mineralom koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo 1/4 šolje semenki bundeve sadrži čak 17 procenata preporučene dnevne vrednosti cinka.

Ove semenke su bogate vlaknima i proteinima. U 30 grama semenki bundeve ima oko pet grama proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, trebalo bi da se jedu umereno jer šolja semenki sadrži oko 285 kalorija.

Izvor: Magazin.novosti.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još