Prolećna setva skuplja 30 odsto

BEOGRAD, 3. aprila 2011. (Beta) - Prolećna setva u Srbiji biće skuplja za oko 30 odsto, a po strukturi će biti slična kao i 2010. godine, izjavio je sekretar za poljoprivredu Privredne komore Srbije Milan Prostran.

On je agenciji Beta kazao da semena, đubriva i nafte za setvu ima dovoljno, ali su njihove cene znatno veće nego 2010, što je uticalo da prolećna setva bude skuplja od prošlogodišnje.

Prostran je ocenio da će prolećna setva biti završena na vreme iako se s njom kasnilo.

Prema rečima sekretara PKS-a, najzastupljenija kultura u prolećnoj setvi biće kukuruz koji će biti posejan na oko 1,4 miliona hektara ili na više od polovine oranica u Srbiji.

Šećerna repa, kako je dodao, čija je setva trebalo da bude završena do kraja marta, biće zasejana na 60.000 do 65.000 hektara, suncokret i soja na po oko 150.000 do 160.000 hektara, povrće na oko 300.000 hektara, a duvan na oko 6.000 hektara.

On je naglasio da se očekuje da će ove godine biti zasejano više šećerne repe za slobodno tržište, iako se njena setva kao i setva suncokreta, soje i duvana ugovara s proizvodjačima, jer su poljoprivrednici spremni da rizikuju očekujući da će moći da ostvare zaradu od izvoza.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.