Rezolucija: Svi sporazumi u funkciji čuvanja integriteta

BEOGRAD, 25. decembra 2007. (Beta) - Međunarodni sporazumi koje Srbija zaključuje, uključujući i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s EU, moraju biti u funkciji očuvanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta zemlje, piše u Predlogu rezolucije o Kosovu i Metohiji, dostavljenom poslaničkim klubovima u Skupstini Srbije.

Predloženom rezolucijom predviđeno je da "odbrana Kosova i Metohije kao integralnog dela Republike Srbije predstavlja prioritet državnih institucija i svih javnih činilaca u državi, sve dok ne bude usvojeno kompromisno rešenje tog pitanja na osnovu Rezolucije SB UN 1244".

Skupština traži od Vlade Srbije da s EU utvrdi da misija EU ne može doći na teritoriju Srbije, na Kosovo i Metohiju, bez adekvatne odluke Saveta bezbednosti UN.

Predloženo je da Skupština utvrdi da će svi akti proglašenja i priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije, kao i sve aktivnosti u međunarodnom okruženju koje bi proisticale iz tih akata, ma ko ih donosio i primenjivao, biti proglašeni ništavnim i protivnim ustavnom poretku Republike Srbije.

Pogledajte još