VRATITE SJAJ SVOJIM VLASIMA: Prirodne maske za suvu kosu

Suva kosa? Uz ove maske iz kućne radinosti lako ćete vratiti sjaj kosi.

Mnogi preparati bez etikete, napravljeni u vašoj kuhinji, čine čuda za kosu. Gubitak vlage iz kose, koji za epilog ima suve i beživotne vlasi, čest je problem s kojim se mnogi od nas suočavaju tokom hladnog perioda godine. Tome svakako doprinosi centralno grejanje, niske temperature, učestala upotreba električnih aparata za stilizovanje, kao i različitih preparata na bazi alkohola...

Zato, da biste kosi osigurali neophodnu vlagu, oslonite se na asistenciju ove tri maske koje ćete brzo i lako pripremiti sami. One ne samo da će vas rešiti suve kose, već će je i nahraniti i ukloniti perut.

Odlične maske za suvu kosu

Maska od banane, avokada i kokosovog ulja

Osim za omiljeni desert, jednu bananu sačuvajte i za hidratantnu masku za kosu. Kalijum i prirodna ulja u ovom voću nahraniće i omekšati dlaku, te sprečiti rascvetavanje krajeva i lomljenje vlasi. U ovaj prirodni preparat umešajte i avokado, jer će - zahvaljujući vitaminu B - on pospešiti rast kose. I, kao šlag na tortu, dodajte kokosovo ulje i tako ćete omekšati suvu kosu i vratiti sjaj kosi.

Neophodni sastojci:

- 1 banana
- 1 manji avokado
- 2 kašike kokosovog ulja

Priprema: Stavite sve sastojke u blender i mešajte sve dok ne dobijete smesu glatke teksture. Nanesite je na kosu, te ostavite da odstoji 10 do 15 minuta. Nakon toga, dobro isperite vlasi.

Maska od jogurta, jabukovog sirćeta i limuna

Ova maska idealna je za dubinsko čišćenje vlasi budući da limunovo i jabukovo sirće ispiraju višak ulja, dok cink i mlečna kiselina iz jogurta poseduju hidratantna svojstva.

Neophodni sastojci:

- ½ šolje običnog jogurta
- 1 kašika jabukovog sirćeta
- 1 kašika soka od limuna (po želji razblaženog sa 2 kašike vode)

Priprema: Pomešajte sve sastojke. Ako želite dubinsko čišćenje, a istovremeno imate suvu kosu, dodajte i kašiku meda. Potom, laganim, kružnim pokretima dobijenu masku utrljajte u vlasište, ostavite je da odstoji deset minuta, a zatim isperite.

Maska od kokosovog ulja, ulja jojobe i esencijalnog ulja peperminta

Kokosovo ulje duboko prodire u dlaku, te je savršeno hidrira. I ulje jojobe obezbeđuje kosi neophodnu vlagu. Ovoj kombinaciji dodajte i eterično ulje peperminta, koje poseduje protivupalna svojstva, te ublažava perut i svrab. Bonus plus: Ova maska fanatastično miriše!

Neophodni sastojci:

- 2 kašike kokosovog ulja
- 1 kašika ulja jojobe
- 3 kapi esencijalnog ulja peperminta

Priprema: Pomešajte sve sastojke, te dobijenu smesu utrljajte u teme glave i duž cele kose. Ostavite masku da deluje oko 15 do 20 minuta, isperite je vodom, pa operite kosu šamponom koji inače koristite.

Izvor: Lepotaizdravlje.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još