Gadafijev sin traži izlaz?

LONDON, 04. april 2011. (FoNet) - Sin Moamera Gadafija Saif Al-Islam u nekoliko je navrata pokušao da stupi u kontakt sa britanskim i italijanskim agentima u Libiji, javljaju britanski mediji, koji su to protumačili kao njegovu želju da se preda čime bi okrenuo leđa svome ocu.

Britanski zvaničnici i službenici MI6 saopštili su da su nekoliko puta razgovarali sa bliskim Gadafijevim prijateljima u protekle tri nedelje i nagovestili su da su spremni da porodici ponude izlazni put.

Istovremeno si poslali jasnu poruku da Saif ne može da ima nikakvu ulogu u budućnosti zemlje, ali i da će mu biti dozvoljeno da sleti u Veliku Britaniju ako se odluči na odlazak iz Libije.

Izvori iz britanskih obaveštajnih službi tvrde da Saif opipava puls zapadnih zemalja i njihovu reakciju ako bude napustio zemlju.

Zvaničnici britanskog ministarstva spoljnih poslova su u Londonu razgovarali sa Saifovim poverenikom Mohamedom Ismailom, preneo je sarajevo-x.com.

Ismail je u Londonu posetio porodicu, ali se veruje da je preneo Saifove poruke Velikoj Britaniji.

Saif je navodno rekao da njegov otac nema nameru da se predaje i da veruje da može dobiti rat, pa je bolje da pregovaraju s njim.

U nekim krugovima se navodni pregovori tretiraju kao propagandni rat koji prati vojnu akciju u Libiji.

Pogledajte još