NAJSNAŽNIJI ANTIOKSIDANS: Likopen - crveni čuvar dobrog zdravlja

Finski naučnici sproveli su istraživanje i utvrdili da osobe koje unose visok nivo likopena imaju manji rizik od nastanka srčanih bolesti i srčanog udara.

U istraživanju je učestvovalo više od 1.000 osoba podeljenih u četiri grupe, u zavisnosti od nivoa likopena u krvi. Nivo likopena merili su na početku istraživanja, a potom su zdravlje učesnika posmatrali u periodu od 12 godina.

Likopen je najsnažniji antioksidans koji voću i povrću daje crvenu boju i koji ima neverovatna lekovita svojstva. On daje snagu telu da se izbori sa mnogim oboljenjima. Pored prevencije bolesti srca, čuva zdravlje očiju, jača kosti i veruje se da usporava rast ćelija raka. Redovan unos likopena sprečava nastanak krvnih ugrušaka i čuva zdravlje arterija.

Evo koja još lekovita svojstva ima likopen i šta može da leči:

1. Pomaže u prevenciji raka

Likopen igra važnu ulogu u sprečavanju i usporavanju nekoliko tipova raka, kažu naučnici.

Naučnici Univerziteta Portsmout su uočili vezu između unosa likopena i smanjenja ćelija raka dojke i prostate. To istraživanje, objavljeno u Američkom časopisu za kliničku ishranu, posebno je naglasilo da je potrošnja paradajz sosa igrala ključnu ulogu u tom procesu.

2. Održava zdravlje očiju

Likopen štiti oči od oksidativnog stresa koji uzrokuje mnoge bolesti očiju, što ga čini jedni od najjačih vitamina za oči.

Likopen takođe ima odličan efekat na hemijske procese koje vode do makularne degeneracije, koja je glavni uzrok slepila kod starijih ljudi.

3. Čuva mozak i spečava nastanak Alchajmerove bolesti

Lečenje likopenom je preporučeno kod osoba koje pate od Alchajmera. On sprečava dalje oštećenje ćelija u mozgu. Pored toga povećava koncentraciju, memoriju i omogućava pravilno funkcionisanje moždanih ćelija duže.

4. Održava zdravlje kostiju

Vitamin K i kalcijum nisu jedini koji održavaju jačinu kostiju. Likopen takođe pomaže u olakšavanju oksidativnog stresa u kostima koji dovodi do lomljivih i slabih kosti. On usporava apoptozu (umiranje ćelija) koja dovodi do slabosti kosti i pojačava strukturu ćelija kosti, održavajući ih zdravim i jačim.

Likopen možemo telu da obezbedimo preko hrane. U ovim namirnicama ga ima najviše:

- Paradajz
- Lubenica
- Grejpfrut
- Papaja
- Špargla
- Crveni kupus
- Mango
- Šargarepe
- Crvena paprika

Izvor: Stil.kurir.rs/Bastabalkana.com
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još