RECEPT DANA: Esterhazi torta

Sastojci:

Kora:

- 6 belanaca
- 200 grama šećera
- 200 grama pečenih, mlevenih lešnika
- 80 grama brašna

Krem:

- 6 žumanceta
- 3 jaja (cela)
- 250 grama šećera
- 200 grama margarina
- 200 grama pečenih, mlevenih lešnika
- 1 kesica vanilin šećera

Dekoracija:

- 100 grama bele čokolade
- 50 grama crne čokolade

Priprema:

Kora:

Umutiti belanca mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Kada se dobije gust sneg isključiti mikser i dodati lešnike, zatim dodati brašno iz dva puta i sve lepo sjediniti mešajući špatulom, masu razvući na papir za pečenje debljine 1,5 cm i peći pravougaonu koru 10-tak minuta na 180 °C. Kada se kora ohladi aušteherom izvući 3 kore, dve cele i jednu iskrojenu od ostataka.

Krem:

Kuvati na pari žumanca, cela jaja, vanilin šećer i šećer, mešati žicom dok se ne dobije lep gusti krem (oko 10 do 15 minuta, u zavisnosti od jačine vatre), ostaviti da se hladi. Umutiti omekšali margarin mikserom, pa dodati ohlađeni krem od žumanaca i sve lepo sjediniti uz stalno mešanje mikserom srednjom brzinom. Na kraju dodati mlevene lešnike i špatulom sve sjediniti. Filovati u okruglom kalupu, a koru iskrojenu od ostataka staviti u sredinu.

Ostaviti tortu da se malo prohladi, za to vreme otopiti crnu i belu čokoladu. Ohlađenoj torti skinuti ring, pa je preliti belom čokoladom samo po gornjoj kori. Crnu čokoladu sipati u dresir džak, pa praviti spiralu od sredine torte ka napolje, a čačkalicom napraviti efekat paukove mreže.

Izvor: Oetker.rs
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još