Čavić će se pripremati u Srbiji

BEOGRAD, 4. aprila 2011. (Beta) - Plivač Milorad Čavić i ministarka omladine i sporta Snežana Samardžić Marković potpisali su u ponedeljak ugovor o stipendiranju do Olimpijskih igara 2012. godine.

Čavić će dobijati 60.000 dinara mesečne stipendije, ali za pripreme od Ministarstva 8.000.000 dinara i od Olimpijskog komiteta Srbije još 2.600.000 dinara.

"Projekat 'Medalja 2012' pomoći će Miloradu da se priprema bez briga, i materijalnog opterećenja. Ovim činom smo sa strategije prešli na dela. Na ovaj način će naš plivač da pozicionira srpski sport u inostranstvu i na domaćem terenu", rekla je Samardžić Marković. Ona je dodala da će na ovakvu pomoć sportisti moći "trajno da računaju".

Čavić se zahvalio na podršci Ministarstvu i istakao da će prvi put u svojoj karijeri moći da se priprema u svojoj državi i da mu mnogo znači što će sve vreme imati "svoj narod iza sebe, svoje doktore i terapeute".

"Jedna je stvar kada tražim od Italijana pomoć i podršku, drugu je kada sam sa Amerima. Biti u Srbiji meni mnogo znači. Nije laka stvar pripremati se, ne samo fizički, nego i zbog psihičkog opterećenja. Znam da će mi biti mnogo lakše u Srbiji, uz porodicu i prijatelje", rekao je Čavić.

On je dodao da se oseća fenomenalno posle oporavka od povrede.

"Plivao sam prošle nedelje na treningu 100 metara delfin i imao sam odličan rezultat. Pokušaću da osvojim medalju na Svetskom prvenstvu u Šangaju, ali ne znam šta ću uraditi. Sigurno ću biti spreman za medalju na Olimpijskim igrama u Londonu", rekao je Čavić.

Prema njegovim rečma, pripremaće se na bazenu Sportskog centra "25. maj", gde bi uskoro trebalo da se završi renoviranje.

"Očekujem da ću tamo početi da plivam krajem maja ili početkom juna. Deo plana je da dovodimo najbolje trenere i plivače sveta i da naši takmičari mogu da ih gledaju i uče od njih. Mozda će se u budućnosti srpsko plivanje približiti svetskom", rekao je Čavić.

Ministarka je objasnila da "Milorad ne donosi samo rezultate, već i znanje u Srbiju, tehnologiju, stručnost", što je dodatna vrednost.

"To je investicija u budućnost", zaključila je Samardžić Marković.

Pogledajte još