DESET DANA NAKON IZLASKA IZ PORODILIŠTA: Špankinja rodila blizance u 64. godini, sud joj ih oduzeo

Vrhovni sud u Španiji doneo je odluku koja je celu zemlju podigla na noge. Sud je oduzeo blizance Maurisiji Ibanez (69) na osnovu procene stručnjaka, a ne na osnovu godina. Socijalna služba je decu smestila u hraniteljsku porodicu.

U sistemu socijalne službe pored blizanaca nalazi se i Maurisijina ćeka, koja ima 11 godina, a koju su oduzeli od majke 2014. godine. Španski sud je u ponedeljak doneo presudu da Maurisija nije sposobna da se brine o deci. Ovom odlukom okončana je pravna bitka koja je trajala četiri godine. Maurisija je na sve načine pokušala da vrati decu, blizance Gabrijela i Mariju, koje je rodila nakon vantelesne oplodnje u Americi.

Sud navodi da majka nije mogla na kvalitetan način da sarađuje sa socijalnom službom i da je to takođe škodilo deci. Ponovili su da je presuda zasnovana na proceni stručnjaka, a ne na osnovu Maurisijih godina, ni njenog mentalnog zdravlja. U saopštenju suda u Burgosu, odakle je Maurisija, u vreme njihove prve presude stoji da majčine karakterne crte značajno utiču na psihosocijalni razvoj mališana. Kažu da deca žive u izolaciji bez ikakvih veza sa ostalim članovima porodice, kao i bez podrške društva.

Blizanci danas imaju četiri godine, a socijalna služba ih je smestila u hraniteljsku porodicu nedugo nakon rođenja. Ibanez je potpisala sa socijalnom službom dokument u kom je navela da će angažovati pomoćnicu, koja će biti tu da sa njom vodi računa o deci i domaćinstvu. Ali, samo 10 dana nakon izlaska iz porodilišta u kom je bila mesec dana, vlasti su zaključile da su blizanci u velikom riziku.

- Kada se vratila kući, tim je pratio njen napredak i svi izveštaji pokazuju da bi deca trebalo da odrastaju u drugačijem okruženju - rekao je tada predstavnik za štampu socijane službe u Burgosu.

Izvor: Kurir.rs
Foto: Castilla y León Televisión - YouTube/PrintScreen

Pogledajte još