UPOTREBA VITAMINA I MINERALA: Kombinacija i vreme unosa od ključne su važnosti

Vitamini i minerali su supstance neophodne za normalno funkcionisanje našeg tela. Oni su odgovorni za ispravan tok svih njegovih procesa: od rada srca do rasta dlačica.

Da bi svi vitamini bili korisni, važno je zapamtiti nekoliko ključnih stvari. Prvo, moraju se pravilno kombinovati tako da samo pojačavaju međusobno delovanje, a ne obrnuto. Drugo, svaka grupa vitamina i minerala ima svoje optimalno vreme unosa, kada će koristi za telo biti maksimalne. Reći ćemo vam zašto je bolje uzimati vitamine B za doručak, a magnezijum i gvožđe piti pre spavanja.

Vitamini A, E, D, K

Vitamini A, E, D i K rastvorljivi u mastima, telo najbolje apsorbuje kada se uzimaju sa masnom hranom. Tajna je u tome što, ulazeći u jednjak, masti započinju proizvodnju žuči i enzima, koji doprinose transportu vitamina u jetru i njihovoj daljoj preradi. Dobra vest je da je čak i mala količina masti dovoljna da aktivira ovaj krug.

Kalcijum

Kalcijum, važan za zdravlje kostiju i zuba, uglavnom ne zahteva posebne režime unosa. Ali ako uzimate više dodataka, imajte na umu da se ne sme kombinovati sa gvožđem i cinkom. Između konzumiranja ovih vitamina, bolje je napraviti pauzu od sat-sat ipo vremena. Ovo vreme će biti sasvim dovoljno da jedni drugima ne ometaju asimilaciju.

Vitamini grupe B

Pored učešća u osnovnim životnim procesima tela, uključujući ćelijski metabolizam, vitamini B mogu se pohvaliti da nam pružaju dodatni podsticaj energije. Stimulišu nervni sistem, pa je najbolje vreme za vitamine B - doručak. Tako ćete biti produktivni čitav dan i nećete imati probleme sa spavanjem.

Magnezijum i gvožđe

Sve ove dodatke najbolje je uzimati uveče ili čak pre spavanja. Zašto? Magnezijum (iako ovde sve naravno zavisi od količine) može imati laksativni efekat - i to definitivno nije ono što biste želeli usred dana. Istovremeno, kofein može blokirati dejstvo gvožđa, pa ako pijete puno kafe, suplement treba da odložite za kasnije.

Vitamin C

Vitamin C rastvorljiv u vodi može se uzimati u bilo koje doba dana, ali obavezno ga popijte sa čašom vode. Takođe imajte na umu da vitamin C poboljšava apsorpciju gvožđa, pa stoga, uz nedostatak gvožđa, suplemente treba kombinovati.

Izvor: Harpersbaazar.rs
Foto: Ilustracija/Pexels.com

Pogledajte još