Firme gradile generacije

Ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić izjavio je juče da će besplatne akcije od privatizacije javnih preduzeća biti podeljene svim punoletnim građanima, "jer ta preduzeća nije gradila jedna, nego više generacija". Tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o besplatnoj podeli akcija, Dinkić je rekao da su javna preduzeća građena od samodoprinosa i poreza mnogih generacija i da je zato pravično da akcije budu svima jednako podeljene. 

Oni koji su učestvovali u stvaranju tih preduzeća nisu među živima, ali su zato tu njihova deca i ona treba da imaju korist od toga, rekao je Dinkić. Prema njegovoj oceni, ne bi bilo u redu da se akcije dele na osnovu radnog staža "s obzirom da u Srbiji nekad nije lako naći posao“. 

- Tehnički je mnogo jednostavnije da svi dobiju jednako - rekao je Dinkić. On je napomenuo da će pravo na besplatne akcije imati svi koji su državljanstvo stekli s danom stupanja na snagu tog zakona. Poslanik Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerica Radeta smatra da nije najbolje rešenje da pravo na akcije imaju upisani u birački spisak jer, kako je navela, može da se desi da neko bude izbrisan sa spiska, kao što se to dogodilo sa sinom zamenika predsednika SRS-a Tomislava Nikolića. Poslanik sa liste LDP-a Vladan Batić smatra da je predlog vlade "izraz popularizma" i da nikada neće biti primenjen, "jer što se grbo rodi, vreme ne ispravi". 

- Čim vlast bude promenjena, ovaj zakon će biti izmenjen ili će završiti u korpi za otpatke, rekao je Batić. 

(Tanjug - "Pregled")

Pogledajte još