POSTALI DEO ISTORIJE MEDICINE: Majmuni u zoo vrtu u San Dijegu primili eksperimentalnu vakcinu protiv korone

U zoološkom vrtu u San Dijegu protiv koronavirusa je vakcinisano devet majmuna - četiri orangutana i pet bonoba, čime su ušli u istoriju medicine kao prvi primati izvan ljudske populacije koji su primili eksperimentalnu vakcinu, saopštili su zvaničnici tog zoo vrta.

Među primaocima vakcine je i ženka orangutana Karen, stara 28 godina, koja je 1994. bila prvi čovekoliki majmun podvrgnut operaciji na otvorenom srcu.

Uprava zoo vrta saopštila je da nijedan od vakcinisanih majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i da su svi dobro.

Svaka od devet životinja dobila je po dve doze eksperimentalne vakcine, originalno namenjene psima i mačkama, a zvaničnici su se odlučili da vakcinišu majmune nakon što su u januaru gorile u San Dijego Safari Parku obolele od Kovida-19, što je prva poznata transmisija koronavirusa na čovekolike majmune.

Osam gorila se od tada oporavilo i na putu su punog ozdravljenja, rekla je portparolka zoo vrta Darla Dejvis agenciji Rojters.

Gorile sada nisu vakcinisane jer veterinari smatraju da je njihov imuni sistem već razvio antitela za borbu protiv virusa, dok su orangutani i bonobi izabrani za vakcinisanje jer je ocenjeno da su spadaju u najrizičniju grupu.

Izvor: N1
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još