"Izgnanici" Džejmsa Džojsa premijerno 7. aprila

BEOGRAD, 5. aprila 2011. (Beta) - Predstava "Izgnanici" Džejmsa Džojsa, u režiji Bojana Đorđeva, premijerno će biti izvedena 7. aprila na sceni Teatra "Bojan Stupica" Jugoslovenskog dramskog pozorišta (JDP) u Beogradu.

Komad "Izgnanici" jedini je dramski tekst Džejmsa Džojsa. Njime se okončava mali ciklus u JDP-u, interno nazvan "Očevi moderne", u kojem su izvedene i predstave prema delima Franca Kafke i Roberta Muzila, rekao je u utorak na konferenciji za novinare u JDP-u umetnički direktor tog teatra Gorčin Stojanović.

Iako se radnja originalnog komada dešava u Dablinu 1915. godine, dileme glavnih junaka u vezi sa slobodom izbora i ljubavi, otporom malogradjanštini, odnosom javnog i privatnog, voajerstva i egzibicionizma aktuelne su i danas, rekao je reditelj Bojan Đorđev.

"Ova predstava, pored toga što se bavi ljubavnim četvorouglom, ima vrlo izražen društveni angažman. Bavi se pričom o tome kako su ljudi spremni da ubiju ljudskost u sebi samo zbog toga što su na televiziji", rekao je glumac Goran Jevtić koji u predstavi tumači lik Ričarda Rauena.

U predstavi, pored Gorana Jevtića, igraju Sena Đorović, Nikola Vujović i Nataša Marković.

Reprize predstave zakazane su za 8, 18. i 20. april.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.