Banke imaju mogućnost da pomognu klijentima

BEOGRAD, 5. aprila 2011. (Beta) - Banke u Srbiji imaju mogućnost da pomognu klijentima u otplati kredita, ali ne bi bilo dobro da budu primorane da primenjuju isti model olakšica, ocenio je u utorak predsednik Upravnog odbora Sosijete ženeral banke u Srbiji Goran Pitić.

"Sosijete ženeral banka je spremna da se uključi u program Vlade Srbije za reprogram kredita gradjanima, ali nismo za uniformisani model koji bi se primenjivao u svim bankama", rekao Pitić u intervjuu agenciji Beta.

Pitić je ukazao da banke i pri odobravanju kredita imaju različite procene rizika otplate kredita u skladu sa svojom poslovnom politikom, zbog čega bi trebalo da se predvidi samo minimum kriterijuma za odlaganje izmirenja dospelih obaveza koji bi bili prihvatljivi za sve banke.

"Banke nisu socijalne ustanove koje će prihvatati sve klijente koji su u problemu i koji nemaju nikakvu perspektivu, već će nastojati da sagledaju da li će posle isteka roka reprograma klijent biti u situaciji da nastavi da izmiruje svoje obaveze", rekao je Pitić.

Slični članci

Ostavite komentar

Your email address will not be published.