PRODAJA SE UDVOSTRUČILA: Španski proizvođač šahovskih tabli zadovoljno trlja ruke zahvaljujući seriji "Damin gambit"

Vlasnik španske kompanije za proizvodnju šahovskih tabli od prijatelja je saznao zašto se broj porudžbina i prodaje udvostručio. U Netfliksovoj hit seriji "Damin gambit" protagonisti igraju šah upravo na tablama kompanije "Rechapados Ferrer".

Vlasnik kompanije "Rechapados Ferrer", David Ferer otkriva da mu je jednog dana kolega Migel rekao da je Netfliks objavio novu seriju "Damin gambit", i da je u trejleru primetio šahovske table njihove kompanije.

S obzirom na to da se šahovska tabla ove kompanije pojavljuje u ključnom trenutku serije, to nije promaklo mnogim gledaocima koji su poželeli da kupe upravo table ovog proizvođača.

Kompanija sa sedištem u La Garigi, mestu nedaleko od Barselone, udvostručila je broj godišnjih porudžbina sa oko 22.000 table u 2020. na 45.000 za ovu godinu, a zbog velikog interesovanja kupaca, sve ostale porudžbine su morali da odlože za 2022. godinu.

- Porudžbine su se vinule u nebo - zadovoljno kaže David Ferer, čiji je deda osnovao firmu sredinom prošlog veka.

U izjavi za Rojters otkrio je da je tabla koja se pojavljuje u finalu takmičenja prikazanog u seriji postala jedna od najtraženijih, ali da je ona za sada dostupna samo posredstvom jednog nemačkog distributera.

Ali pošto je tražnja povećana i pošto je šah postao popularniji nego ikada do sada, Ferer kaže da će početi da prodaju šahovske table i preko drugih distributera.

Izvor: RTS
Foto: Ilustracija/Pixabay.com

Pogledajte još