I u Valjevu SMS parkinzi?

Čudno je što niko ne razmišlja o formiranju akcionarskog društva koje bi svojim kapitalom izgradilo i uredilo parking mesta ili da taj posao poveri nekom ko je spreman da investira. Efekti za grad bi bili bar isti, a rizik minimalan, a jedini gubitnik bi bila partijska nomenklatura.

Valjevo bi, do kraja godine, moglo da dobije parking servis, što podrazumeva uredno obeležena parking mesta, koja će biti raspoređena po zonama, a usluga bi se plaćala SMS-om. Ideja nije epohalna, parking servis već postoji u nekim gradovima, veoma je isplativ, donosi dobit i uvodi red u parkiranje u centralnim delovima grada. Ulaganja su minimalna u odnosu na korist i dobit − kaže Željko Gavrić, predsednik privremenog organa (prinudne uprave) i navodi primer Parking servisa u Šapcu, koji raspolažu sa 850 mesta, zaposleno je 25 radnika i ostvaruju značajnu dobit. 

- Šabac je treći grad u Srbiji koji je uveo parking servis sa SMS sistemom naplate parkiranja. Oni kažu da je najoptimalnije da 1.100 parking mesta opslužuje 25 ljudi. Ja ne znam tačno koliko u Valjevu ima mesta, ali prema podacima iz "Vidraka", na osnovu onoga što oni servisiraju, ima oko 600 parking mesta koja se koriste i naplaćuju, a grad raspolaže sa 750 mesta. Tako da smo mi na granici isplativosti po broju parking mesta. Ovo je za sada samo ideja i ja se nadam da ćemo do kraja godine uspeti da je realizujemo. Već smo ozbiljno analizirali koliko je para potrebno za formiranje parking servisa. Procena je da je potrebno između šest i osam miliona dinara za nabavku uređaja za očitavanje SMS-a i obeležavanje parkingprostora − kaže Gavrić i dodaje da je ideju o parking servisu podržalo opštinsko rukovodstvo, a da će opštinske službe koje se bave saobraćajem u najskorije vreme izraditi projekat. Ideja je i da se postojeći parking, u centru grada, kod Doma zdravlja proširi, tako što će biti izgrađen montažni parking sa dva ili tri nivoa. Gavrić veruje da će Valjevo već prvih meseci naredne godine dobiti uređeni parking prostor čije će se korišćenje plaćati. 

Ideja je da parking servis ne bi bio osnovan kao samostalno javno preduzeće, nego bi poslovao u okviru JP "Vidrak", koje već poseduje "pauk", kao i veliki parking plac, gde bi bila odvožena nepropisno parkirana vozila. I tu nastaju problemi. Već se čuju glasovi da je „formiranje novog javnog preduzeća neophodno. 

Naravno, sve to dolazi iz političkih partija, kojima je u interesu da ima što više javnih preduzeća u koje bi smestili svoje "zaslužne", ali i islužene kadrove, a parking servis je u svim gradovima "debela koka" oko koje se svi otimaju. Čudno je što niko ne razmišlja o formiranju akcionarskog društva koje bi svojim kapitalom izgradilo i uredilo parking mesta ili da taj posao poveri nekom ko je spreman da investira. Efekti za grad bi bili bar isti, a rizik minimalan. Jedini gubitnik bi bila partijska nomenklatura, a to niko od onih koji odlučuju neće dozvoliti. I u ovom slučaju, smatraju saobraćajni stručnjaci, polazi se od repa. Pravi se studija o parkiranju, a ne traži se rešenje za saobraćaj, koji je pred kolapsom. Naime, u Valjevu su saobraćajna zagušenja redovna pojava i do sada nije urađena celovita studija rešenja ovog problema, koja će obuhvatiti gradnju obilaznice, prokopavanje tunela kroz naselje Brđani, gradnju javnih garaža…

("Pregled")

Pogledajte još