Opozicija protiv pravosudnih zakona

BEOGRAD, 5. aprila 2011. (Beta) - Poslanici dela opozicije u Skupštini Srbije najavili su u utorak da neće podržati predloženi set pravosudnih zakona jer ti propisi "neće poboljšati" rad pravosudja, dok su poslanici vladajuće koalicije i LDP ocenili su da će ti zakoni ubrzati reformu i rasteretiti rad sudova.

Skupština Srbije raspravlja o Predlogu zakona o advokaturi, javnom beležništvu, izvršenju i obezbedjenju, kao i o izmenama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Poslanici Demokratske stranke Srbije (DSS) i Nove Srbije (NS) posebno su kritikovali odredbu predloženog zakona o advokaturi po kojoj je za upis u imenik advokata neophodno da prodje najmanje dve godine od prestanka pravosudne ili javne funkcije. Prema rečima poslanika DSS, predloženi zakon o advokaturi ugoržava samostalnost i nezavisnost te profesije.

Poslanici NS naveli su da je uvodjenje polaganja advokatskog ispita, posle položenog pravosudnog, "totalna besmislica". Oni su naveli da da će institut javnog beležništva teško će zaživeti u pravosudnom sistemu Srbije. Radikali su ocenili da je neprihvatljivo osnivanje stranih advokatskih kancelarija u Srbiji jer je to, kako su naveli, pokušaj vlasti da "uništi" osnove na kojima počiva advokatura i advokate pretvori u "sluge stranih advokatskih kancelarija".

Poslanici LDP-a su naveli da će usvajanje predloženih zakona rasteretiti rad sudova, zaštititi pravni poredak i omogućiti gradjanima lakši pristup radu sudova.

Pogledajte još