Čeka se zahtev za izručenje

BEOGRAD, 5. aprila 2011. (Beta) - Ministarka pravde Srbije Snežana Malović rekla je u utorak da očekuje da će Hrvatska dostaviti zahtev za ekstradiciju ratnog gradonačelnika Trebinja Božidara Vučurevića, uhapšenog u ponedeljak u Srbiji.

Zahtev će biti prosledjen nadležnom sudu na izjašnjavanje.

"Prema Zakonu o medjunarodnoj pravnoj pomoći i konvenciji o ekstradiciji, Republika Hrvatska, koja je u utorak ujutru obaveštena da je došlo do hapšenja Vučurevića, ima rok od 18 dana, odnosno 40 dana ukoliko traži produženje tog roka, da dostavi zahtev za ekstradiciju", kazala je Malovićeva novinarima u Skupštini Srbije.

Ona je rekla da će predmet potom biti dostavljen sudu na izjašnjenje da li postoje zakonski uslovi za njegovu ekstradiciju.

Portparolka Hrvatskog ministarstva pravosudja Vesna Dovranić rekla je da to ministarstvo priprema dokumentaciju potrebnu za podnošenje zahteva za izručenje Vučurevića.

Ona je rekla da je poslepodne Hrvatska dobila službenu potvrdu Interpola o hapšenju Vučurevića, a da se još čeka zvanična potvrda srpskog Ministarstva pravosudja, kao i prateća dokumentacija o ekstradicionom pritvoru koji mu je odredjen.

Pogledajte još