Deficit budžeta biće veći za 13 milijardi dinara

BEOGRAD, 5. aprila 2011. (Beta) - Deficit budžeta Srbije u ovoj godini biće za oko 13 milijardi dinara veći nego u 2010. godini i iznosiće oko 120 milijardi dinara, procenili su u utorak saradnici Instituta ekonomskih nauka (IEN).

Na promocija novog broja biltena Makroekomske analize i prognoza (MAP), glavni kordinator te publikacije Marko Malović kazao je da je rast bruto društvenog proizvoda od tri odsto, odmrzavanje i rast penzija i plata od dva odsto osnovne pretpostavke budžeta za 2011. godinu.

Prema njegovim rečima, u prošloj godini najveći rast rashoda od 14 odsto imali su socijalna zaštita i ostali tekući rashodi dok je kod kapitalnih izdataka zabeleženo smanjenje rashoda od 32,34 odsto, odnosno sa 33,1 milijarde dinara na 22,4 milijarde.

Malović je dodao da su prognoze da će Srbija tek 2012. godine dostići nivo privredne aktivnosti kakav je imala pre krize, naglasivši da je u prošloj godini privreda Srbije iz ekonomske depresije koja je bila 2009. godine prešla u period rastuće bruto dodate vrednosti.

Pogledajte još